Daily Mail uz fotografiju od Borisa Kačana piše o nevjerojatnom hrvatskom otoku u obliku otiska prsta

O nevjerojatnom nenaseljenom hrvatskom otoku koji izgleda kao divovski otisak prsta – zahvaljujući nevjerojatnoj mreži suhozida koju su izgradili lokalni farmeri u 19. stoljeću piše Daily Mail, koji je objavio i fotografiju Borisa Kačana, suradnika portala Morski HR.

Britanski dnevnik podsjeća da su već pisali o otoku Galešnjaku u obliku srca, no, oduševljeni hrvatskom obalom, kažu da geologija zemlje s tjelesnom tematikom tu ne završava – jer se na njoj se nalazi i otok koji iz zraka izgleda kao divovski otisak prsta.

Foto: Boris Kačan

Otok se zove Bavljenac, a efekt otiska prsta kojeg stvara mreža starih kamenih zidova i prepoznatljivog ovalnog oblika, pokazuje slika Google Eartha .

Bavljenac, poznat i kao Baljenac, je nenaseljen i prostire se na površini od 0,14 km2. Kameni zidovi, kada bi se spojili, bili bi ukupne duljine 23 km.

Foto: Boris Kačan

Otok su za poljoprivredu koristili stanovnici susjednog otoka Kaprija.

Raščistili su ‘oštru vegetaciju’ Bavljenca kako bi napravili mjesta za stabla smokava i citrusa, kao i vinovu lozu, izgradili su mrežu kamenih zidova kako bi zaštitili usjeve od vjetra i podijelili parcele.

Ovi kameni zidovi do struka – koji datiraju iz 1800-ih – stvoreni su tehnikom poznatom kao “suhi zidovi”, koja uključuje pažljivo slaganje i međusobno spajanje stijena, prenosi Daily Mail.

Dok voćaka više nema, kameni zidovi su ostali i zaštićeni su od 2018. godine kao dio UNESCO-vog popisa nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Zidovi su svjedoci vremena kada su naporan rad, upornost i izdržljivost bili ključni za kroćenje surovog, ali zadivljujućeg krškog krajolika jadranske obale.

Foto: Boris Kačan

Oni koji žele posjetiti ovaj otok, mogu krenuti u obilazak brodom, međutim, ove ture ne omogućuju pristajanje na otok, jer nema pristaništa.

Najbliže središte Bavljenca je Šibenik, grad čiji arhipelag broji 249 otoka.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

GALEŠNJAK Otok ljubavi
Mislili ste da je Galešnjak jedini otok-srce? Otkrivamo sva srca Jadrana!