2 min. čitanja

Čuveni Greenpeaceov brod Rainbow Warrior stigao u Šibenik

Čuveni Greenpeaceov brod Rainbow Warrior stigao u Šibenik
Foto: Greenpeace

ŠIBENIK – Najpoznatiji Greenpeaceov brod, jedrenjak Rainbow Warrior, nakon 2014. i 2017. ponovno je u posjetu Hrvatskoj. Nalazi se u Šibeniku, a za javnost će biti otvoren od 2. do 4. lipnja u smjenama od 9 do 11 i 17 do 20 sati.

Rainbow Warrior ujedno će promovirati i peticiju europske građanske inicijative (European Citizens’ Initiative – ECI) kojom se želi zabraniti oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstva povezana s njima. Treći posjet Rainbow Warriora Hrvatskoj također će biti prilika da se obilježi deseta godišnjica Greenpeacea u Hrvatskoj, koji je počeo s radom u lipnju 2012. godine.

Foto: Filip Brala/Greenpeace
Foto: Filip Brala/Greenpeace

Rainbow Warrior je prvi brod koji je posebno projektiran i izgrađen za Greenpeace. Izgrađen je 2011. u Njemačkoj i stajao je oko 22,5 milijuna dolara. U potpunosti je konstruiran u Poljskoj, a donacije za njegovu gradnju dalo je gotovo 100 tisuća ljudi diljem svijeta. Brod prvenstveno plovi koristeći jedra. Njegov sustav jarbola u obliku slova A visok čak 55 metara omogućuje korištenje mnogo veće površine jedara od uobičajenih jarbola iste veličine.

Opremljen je naprednom telekomunikacijskom opremom, laboratorijem, a ima i helidrom na palubi . Zapovjednica Hettie Geenen s brodom je već posjetila Hrvatsku 2014. godine.

Foto: Kapetanica broda Hettie Geenen/Greenpeace

Tragedija povezana s Rainbow Warriorom

No nije ovo prvi Greenpeaceov Rainbow Warrior. Organizacija je imala sličan brod istog naziva, koji je potopljen 1985. godine kao odmazda za prosvjede Greenpeacea protiv francuskih nuklearnih testova na Pacifiku. Bombaški napad izvela su dva francuska obavještajca koji su se kamuflirali u aktiviste kako bi prikupili potrebne informacije za izvođenje odmazde.

Foto: Izvlačenje prvog Rainbow Warriora/Screenshot/John Miller/Greenpeace

Vodeći brod Greenpeaceove flote potopljen je 10. srpnja 1985. godine u luci u Aucklandu na Novom Zelandu, pri čemu se utopila jedna osoba koja je ostala zarobljena na potonulom brodu. Francuska je isprva poricala odgovornost, ali je novozelandska policija zarobila dva francuska agenta i optužila ih za podmetanje požara, urotu, namjerno nanošenje štete i ubojstvo. Skandal je rezultirao ostavkom francuskog ministra obrane Charlesa Hernua, dok su dvojica agenata priznala krivnju za ubojstvo iz nehata te su osuđeni na deset godina zatvora. Proveli su nešto više od dvije godine zatvoreni na francuskom otoku Hao prije nego što ih je francuska vlada oslobodila.

Prvi Rainbow Warrior je nakon vještačenja ponovno potopljen u zaljev Matauri, u blizini otočja Cavalli 12. prosinca 1987., kako bi služio kao olupina za ronjenje i utočište za ribe.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.