1 min. čitanja

ČUVAJMO OTOK! Na Lastovu se na plažama organizirano dijele pepeljare

ČUVAJMO OTOK! Na Lastovu se na plažama organizirano dijele pepeljare
Foto: TZO Lastovo

LASTOVO - Na Lastovu je u svega nekoliko dana podijeljena prva tura pepeljara za plaže u akciji Turističke zajednice Općine Lastovo „Čuvajmo otok! Let's protect the island!“, što ukazuje i na potrebu i na motiviranost pojedinaca da pridonesu brizi o otoku. TZO Lastovo distribuciju nastavlja na ovotjednom festivalu „Lastovo – otok glazbe“ koji počinje u četvrtak, a nadalje dok god bude postojala potražnja.

Lastovski arhipelag, kao i slične otočne zajednice, ali i čitava obala, izložene su pojačanoj proizvodnji otpada u turističkoj sezoni, a od sustavne regulacije i zbrinjavanja smo, uz rijetke iznimke, još prilično daleko. Lastovo je izloženo i pojačanom priljevu uglavnom plastičnog otpada koji dolazi morem, tako da je kontinuirano čišćenje obale nužnost, a dodatno zagađivanje velika šteta za krhki okoliš parka prirode.

Opušci cigareta uglavnom su napravljeni od plastike, a ne od razgradivog pamuka što još uvijek misli dobar dio pušača, i njih 4,5 bilijuna godišnje na svijetu najveći su pojedinačni zagađivač mora i oceana. Truju ptice, mikroplastika u koju se raspadnu u moru, ali i arsen, nikotin i olovo, truje ribe, a konačno i sve nas. Fragmenti opušaka nađeni su u želucima oko 70% ptica i 30% morskih kornjača, jer ih lako zamijene za hranu. Iako, naravno, naš pojedinačni doprinos neće riješiti globalno zagađenje, pridonijet će njegovu rješavanju pa – zašto ne bismo skupili opuške barem za sobom? Uostalom, nikome, pa ni pušačima, nije drago staviti glavu na ručnik kraj hrpe čikova, niti jesti zatrovanu ribu.

Praktične višekratne pepeljare možete uvijek nositi sa sobom i prazniti ih tamo gdje treba. Dok god smo pušačka kultura, možemo barem na ovaj način umanjiti štetu koju činimo. Hvala svakome tko ne baca opuške po našim obalama i šumama!

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.