2 min. čitanja

CRVENI METEOALARM! S olujnog juga odmah na olujnu buru

CRVENI METEOALARM! S olujnog juga odmah na olujnu buru
Foto: Crometeo / Ivica Jureša

Bura je u jačanju na jaku i vrlo jaku, ponegdje i olujnu, a prema kraju dana malo će slabjeti. Najjači udari vjetra očekuju se od do 85 čvorova ili 160 km/h koliko se očekuje u Podvelebitskom kanalu i 65 čvorova i 120 km/h na ostatku Jadrana.

Izdano je upozorenje za pomorce:

Na sjevernom, zatim i na srednjem, od sredine dana i na južnom Jadranu mjestimični udari bure i sjevernog vjetra 35-65, u Velebitskom kanalu do 80 čvorova. Još u početku na južnom Jadranu mjestimični udari juga i južnog vjetra, na otvorenome zapadnog i sjeverozapadnog vjetra 35-45 čvorova. More ponegdje 5, na krajnjem jugu Jadrana moguće i 6. Mjestimice nevere.

U prekidu su:

  • trajektne linije: Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ;
  • katamaranske linije: Novalja - Rab - Rijeka, Mali Lošinj - Cres - Rijeka, Milna-Rogač, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Vis-Milna-Split, Korčula-Hvar-Split, Dubrovnik-Korčula-Lastovo.

Zbog vremenskih neprilika danas, 15.03.2023 (srijeda) na državnoj liniji Komiža-Biševo uvodi se raniji povratak M/B sv. Salvestar s polaskom u 11:00h iz uvale Porat > Salbunara > Mezoporat> luka Komiža.

Zbog prevrnutog teretnog vozila kod Obrovca za sav promet zatvorena je dionica državne ceste Obrovac-Benkovac (DC27) u oba smjera. Obilazak je DC1 Gračac-Otrić-Pađene-DC59 Kistanje i obratno.

Od 09:15 za sav promet otvarena je autocesta A6 između čvorova Delnice i Kikovica, promet je dopušten za sve skupine vozila, uz ograničenje brzine na dionici čvor Kikovica-tunel Tuhobić.

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorene su:

  • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 Gračac-Obrovac-Karin),
  • DC8 Jadranska magistrala Senj-Sveta Marija Magdalena;
  • DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i
  • DC106 Paški most.

Zabrana za I. skupinu vozila (autobusi na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikli):

  • Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog;
  • DC102 Krčki most zabrana za I. skupinu vozila (za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom)

Zabrana za I. i II. skupinu vozila (autobusi na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikli, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom):

  • autocesta A7 između čvorova Rijeka Istok (Draga) i Šmrika;
  • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja;

Povodom nagle promjene vremena oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a. Upozoravaju na jaki vjetar koji nas očekuje u narednim danima. Podsjećaju da vremenska izvješća treba pratiti na stranicama DHMZ-a, a stanje na cestama i stanje u trajektnom prometu na stranicama HAK-a.

Zbog crvenog meteoalarma vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.