2 min. čitanja

CRVENI METEOALARM ZA RIJEČKO PODRUČJE Nevrijeme u Hrvatskoj, prijete poplave, olujni vjetar, tuča…

CRVENI METEOALARM ZA RIJEČKO PODRUČJE Nevrijeme u Hrvatskoj, prijete poplave, olujni vjetar, tuča…
Foto: Pixabay

Kako su meteorolozi ranije najavili, nevrijeme je u poslijepodnevnim satima stiglo i do Hrvatske. DHMZ je izdao novo priopćenje. “Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, stoji u upozorenju DHMZ-a.

“S obzirom na to da je na području Slovenije danas dosta bujičnih poplava a samim time je i povećan vodostaj rijeka koje prolaze kroz teritorij Hrvatske, molimo sve građane da budu na oprezu i prate vremensku prognozu tijekom današnjeg ali i sutrašnjeg dana”, poručuju iz DHMZ-a.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, stoji u upozorenju DHMZ-a.

U nekim krajevima zabilježena je velika količina padalina.

Visoki vodostaji

Noćas se očekuje vrhunac vodnog vala na zagrebačkom području, prema prognozama Sava bi mogla dosegnuti 388 cm, po potrebi će se otvarati odteretni kanal Sava-Odra.

Kako nam iz Slovenije dolazi povećani protok, kako bi se situacija regulirala pomogat će nam prirodna retencija Lonjsko polje.

- Veliki, moguće i rekordni vodostaji, očekuju se na rijeci Muri, gdje se ne može isključiti niti mogućnost proglašenje izvandrednih mjera obrane od poplava, no sve ovisi kako će se situacija razvijati noćas i sutra. Ovo bi nam mogao biti najveći izazov - rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković za N1.

Vrlo kišovito i pljuskovito će biti i u noći na subotu, ne samo na sjevernom dijelu Jadrana, već i u Dalmaciji. Kako u kratko vremenu može pasti i veća količina kiše, moguća je pojava bujičnih i urbanih poplava.

Na snazi je i posebno hidrološko upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda: “Dosadašnja akumulacija oborina na području susjednih država (Slovenije i Austrije) te prognoza novih obilnih oborina uzrokovat će značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.