2 min. čitanja

CRVENA ZASTAVA Zadarska plaža puna, iako je na njoj zabranjeno kupanje

CRVENA ZASTAVA Zadarska plaža puna, iako je na njoj zabranjeno kupanje
Foto: Zadarski.hr/o57info / Screenshot

ZADAR - Na zadarskoj plaži Kolovare zabranjeno je kupanje. Crvena zastava istaknuta je na tornju spasilačke službe prema traženju koncesionara Obale i lučica, rekao je za 057info Niko Vlatković, voditelj Službe spašavanja pri Crvenom križu.

Zadranin koji  ju je jučer prvi put vidio, godinama se kupa s obitelji u moru kraj Fontane i svi redom su prošlih dana imali proljev.

Osjetio je smrad kanalizacije. To nije prvi put jer tamo se nalazi kompenzacijski odvod oborinskih voda s Bulevara i često se događaju incidenti, dodaje inače upućeni kupač s mulića kraj Fontane.

Na Kolovarama jutros je bio i direktor Odvodnje osobno, Grgo Peronja:

- Sve smo provjerili, otvarali šahtove. Nema više kišnog preljeva - ističe Peronja. Tako se naime zove pojava kada oborinske vode, uslijed padalina izbace višak iz interventnog odvoda koji je udaljen 100 metara od kopna. Je li se pri tom izbace i fekalne vode?

Jučer je objavljena snimka prelijevanja oborinskih, piše Zadarski.hr koji objavljuje snimku:

https://www.youtube.com/watch?v=5j89GnPFOo8

Zbog sumnji na onečišćenje mora ispred plaže Kolovare, koncesionar Obala i lučice da je nalog spasilačkoj službi da plavu zastavu zamijene crvenom.

Crvena zastava znači trenutnu zabranu kupanja, odnosno situaciju u kojoj kupanje nije sigurno. To nam je potvrdio direktor Obale i lučica Edo Duka koji je takav nalog dao nakon razgovora s direktorom Odvodnje Grgom Peronjom.

- Odvodnja je ispustila oborinske vode u more na Kolovarama u subotu, nakon jake kiše. Objasnili su da je došlo do prelijeva oborinskih voda i da su to morali učiniti. Odmah smo reagirali i kontaktirali Zavod za javno zdravstvo kako bi izvršili mjerenja kakvoće mora. Do objave tih rezultata mi smo naložili podizanje crvene zastave, kako sigurnost kupača ne bi došla u pitanje. Crvena se zastava diže zbog pojave morskog psa, jakih valova i slično. To je neki vid predostrožnosti dok se ne uvjerimo da je sigurnost kupača neupitna. Na to smo obavezni kao koncesionari - kazao je direktor Duka.

Voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Benito Pucar rekao nam je kako su jutros na Kolovarima uzorke vode uzimali djelatnici Zavoda za javno zdrastvo Zadar.

Kolovare nosile plavu zastavu!

Kupači su i jutros napunili plažu Kolovar. Na njoj je posljednji put krajem svibnja more na dijelu kod spornog Mulića dobilo ocjenu dobar što je bilo pokazatelj manjih nečistoća i viška organizama u moru.

Plaža Kolovare nosi plavu zastavu ekološke kvalitete koju svakog lipnja podižu iz Obale i lučica kao jamstvo čistoće mora. Kao i svaka reklama i ta se se mora platiti. Nositelj prava tog međunarodnog standarda za Hrvatsku je udruga Lijepa Naša.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.