1 min. čitanja

Crnogorski hotelijeri razočarani predsezonom – Nisu ni blizu onoj iz 2019.

Crnogorski hotelijeri razočarani predsezonom – Nisu ni blizu onoj iz 2019.
Foto: Pixabay/Ilustracija

Budvanski hotelijeri nisu zadovoljni brojem turista koji su u lipnju posjetili ovo crnogorsko turističko odredište. Broj dolazaka i noćenja nije ni približno isti onome iz 2019. godine. Manji hoteli i apartmani su poluprazni, dok su ležaljke na plažama popunjene samo vikendom.

Vjeruju da će se brojke promijeniti na bolje u periodu od 15. lipnja do 15. kolovoza, no to im neće moći nadoknaditi cijelu godinu u kojoj se, kako tvrde, i dalje osjećaju posljedice korone, kao i globalne krize izazvane ratom u Ukrajini.

Prema pisanju crnogorske Pobjede, u Budvi trenutačno boravi oko 17 i pol tisuća gostiju od čega ih je više od polovice u privatnom smještaju, dok ostali borave u hotelima, a najčešće je riječ o gostima iz Srbije, Njemačke, Izraela, Albanije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Poljske, Kazahstana i Turske.

Predsjednik Udruženja hotela Crne Gore Nikola Pejović žali se da imaju mnogo manje gostiju od očekivanog, jer ne mogu računati na Ukrajince i Ruse koji borave u unajmljenim stanovima.

– Sezona je debelo podbacila. Slaba je posjećenost u malim i srednjim hotelima, a žale se i ugostitelji. Veliki hoteli, koji imaju bazene i svoje plaže, puni su jer imaju damping cijene koje su u rangu tri i dvije zvjezdice. Ima i bogataša, ali oni odsjedaju u Porto Montenegru, Kumboru, Splendidu – tvrdi Pejović, inače i sam vlasnik hotela u kojemu je trenutačna popunjenost jedva 50 posto.

Kaže da se dosta nudi dnevno iznajmljivanje privatnih vila, kuća, apartmana i stanova, ali gostiju nema. Osobito nema ruskih turista, koji su bili stalni gosti na crnogorskoj obali. A oni koji i dođu, nema ih dovoljno da nadoknade 380 tisuća Rusa koji su 2019. godine posjetili Crnu Goru, piše Pobjeda.

Težak je to udarac za Crnu Goru u kojoj turizam čini 20 posto ekonomije. Svjetska banka je prošlog mjeseca smanjila prognozu ekonomskog rasta Crne Gore za 2022. sa 5,9 na 3,6 posto, zbog rusko-ukrajinskog rata.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.