1 min. čitanja

Crnogorska posada kontejneraša spasila šest brodolomaca na Atlantiku

Crnogorska posada kontejneraša spasila šest brodolomaca na Atlantiku
Foto: FleetMon

Kontejnerski brod "MSC Nuria" kojim zapovijeda kapetan iz Crne Gore, a gotovo svi časmoco su također crnogorski državljani, spasio je u noći 19. na 20. prosinac u Atlantiku, zapado od obala Maroka, šest osoba koji su danima plutali oceanom u onesposobljenom gumenjaku.

Panamax kontejneraš talijansko-švicarske kompanije Mediterranean Shipping Company plovio je na redovnoj liniji iz španjolske luke Las Palmas na Kanarskim otocima prema Gibraltaru i luci Livorno kada je zaprimio obavijest od posade jedrilice da su na 40 milja zapadno od marokanske obale uočili gumenjak s više osoba kojima treba pomoć, javljaju crnogorske Vijesti.

Potom je pokrenuta akcija traganja i spašavanja kojom su koordinirali MRCC centri Madrid, Rabat i Las Palmas, a pridružilo se više brodova koji su se zatekli u blizini označene lokacije. Premda su akciju otežavali mrak, visoki valovi i činjenica da brodolomci nisu imali ništa za signalizaciju, 275 metara dug panamax kontejneraš MSC Nuria ipak je pronašao gumenjak s pet muškaraca i jednom mlađom ženskom osobom.

Nažalost, jedan od preživjelih s gumenjaka kasnije je preminuo od zadobivenih ozljeda, dok su četvorica preživjelih muškaraca i žena predani marokanskim vlastima na sidrištu pred lukom Safi, nakon čega je kontejneraš nastavio put prema Livornu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.