1 min. čitanja

Crna Gora sve bliže crnom zlatu? Žele biznis od prodaje sirove nafte iz Jadrana

Crna Gora sve bliže crnom zlatu? Žele biznis od prodaje sirove nafte iz Jadrana
Foto: Google Earth / Youtube / Screenshot / Ilustracija

Dok se razvijene zemlje sve više okreću “zelenim”, obnovljivim izvorima energije kako bi se smanjili štetni utjecati na klimu, Crna Gora punom parom buši Jadran u potrazi za – naftom.

Crna Gora sve je bliže potencijalnom velikom izvoru zarade, tako barem tvrdi Marko Perunović, državni tajnik za energetiku i rudarstvo u crnogorskom Ministarstvu kapitalnih investicija. Buši se podmorje kod Ulcinja, a Perunović je neki dan obznanio javnosti kako je trenutačna dubina bušotine 4700 metara te da su stručnjaci prilično sigurni kako će uskoro pronaći “izvor crnog zlata”, piše Pobjeda.

– Veliki je optimizam da će se na dubini od 6500 metara pronaći ekonomski isplativo ležište nafte. Postoji još nekoliko zanimljivih koncesijskih područja, i kada se, ovisno o rezultatima Eni/Novatek bušotine, raspišu natječaji, javnost će biti na vrijeme obaviještena – istaknuo je Perunović.

Ako i nakon što se potvrde zalihe nafte u postojećem ležištu, sljedeća faza je razvoj ležišta, odnosno nove bušotine i razvoj modela proizvodnje.

– U slučaju pozitivnog scenarija, prva proizvodnja se očekuje za tri godine. Nije planirana izgradnja rafinerija u Crnoj Gori, što ide u prilog očuvanju okoliša, i plan je da se nafta prodaje kao sirova – otkrio je državni tajnik koji očekuje da će crnogorska ekonomija, ako se sredstva pravilno ulože u dobre energetske projekte, u relativno kratkom vremenu doživi pravi gospodarski uzlet.

Hoće li i koliko ovo bušenje u istočnom dijelu Jadrana utjecati na hrvatsku obalu, možemo samo nagađati. Podsjetimo, morske struje idu istočnom obalom Jadrana u smjeru Hrvatske, na što su već upozoravali ekolozi, pa ćemo, dogodi li se kakva nezgoda, osim albanskog i crnogorskog smeća biti u velikoj opasnosti i od naftnog incidenta.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Crna Gora kreće u potragu za naftom – Vjeruju da uz obalu imaju kvalitetno nalazište
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.