2 min. čitanja

Crikvenički vrtić povećava broj ribljih obroka za djecu na 5 tjedno

Crikvenički vrtić povećava broj ribljih obroka za djecu na 5 tjedno
Foto: Pixabay

CRIKVENICA - Uprava za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede odobrilo je crikveničkom Dječjem vrtiću „Radost“ iznos od 75 tisuća kuna za projekt RIBAR(I)JA, kojim se želi povećati broj ribljih obroka za mališane navedenog vrtića. Projekt će trajati do rujna 2023. godine.

Konzumacija ribe pozitivno utječe na zdravlje ljudi jer sadrži važne bjelančevine, vitamine D, B6 i B12, kalcij, magnezij, željezo, selen i jod. Glavni je prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina, odnosno dokozaheksaenske kiseline (DHA) i eikosapentaenske kiseline (EPA) koje su važne za zdravlje zbog svog protuupalnog učinka i zaštitne uloge protiv kroničnih nezaraznih bolesti. Zbog svoje velike hranjivosti konzumiranje ribe od iznimne je važnosti za pravilan rast i razvoj djece jer omogućuje pravilan razvoj mozga i očiju, kosti, srčano-žilnog sustava te imuniteta.

Foto: Pixabay

Ribu se preporuča uvesti u prehranu djece nakon navršene prve godine života, a po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Američke pedijatrijske akademije, djeca bi je trebala jesti barem dvaput tjedno po 50 grama. Prema podacima Europskog tržišnog opservatorija za proizvode ribarstva i akvakulture te Državnog zavoda za statistiku, konzumacija ribe u Hrvatskoj vrlo je niska, od 8 do 9 kg po stanovniku godišnje.

Djeca u dječjem vrtiću borave i do deset sati dnevno te najveći dio dnevnih energetskih i prehrambenih potreba zadovoljavaju prehranom u ustanovi, koja treba biti odgovarajuća i uravnotežena kako bi poticala njihov rast i razvoj.

Planirane aktivnosti u sklopu projekta RIBAR(I)JA usmjerene su na povećanje konzumiranja ribe u dječjem vrtiću, isticanje važnosti konzumacije ribe za zdravlje i promicanje veće i češće konzumiranje ribe među svim populacijskim skupinama grada Crikvenice kako bi se zaštitilo i  unaprijedilo njihovo zdravlje.

Ulaganjem u opremanje kuhinje Dječjeg vrtića „Radost“ stvorit će se uvjeti za bolje skladištenje ribe i ribljih proizvoda u dječjem vrtiću, a kroz projekt će se nabaviti i ostali sitni inventar te oprema potrebna za posluživanje i pripremu ribe, dostavu obroka u skupine i ostale objekte vrtića. Riba će se nabavljati od lokalnih ribara. Projekt i prednosti redovite konzumacije ribe, ribljih proizvoda i proizvoda akvakulture prezentirat će se roditeljima, lokalnom stanovništvu i gostima. Na taj će se način poticati češće konzumiranje ribe kako u ustanovi tako i u obiteljskom okruženju. U samom vrtiću broj ribljih obroka povećat će se za tri do pet obroka.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.