2 min. čitanja

Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar

Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar

JELSA/ZADAR – Izložba pod naslovom „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“ zamišljena je kao manja izložba koja će publici prikazati ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike i koji se u biti i nisu puno promijenili sve do modernog doba (štap s uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, zamke (vrše) i dr.). Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio svakodnevnoga života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi koji su česti na priobalnim nalazištima, ali su do sada vrlo slabo proučavani. Posjetitelji će se također upoznati s mitologijom i raznim prikazima božanstava vezanima uz more, upoznat će se i s proizvodima i gospodarskom djelatnošću vezanima uz more (ribnjaci, proizvodnja soli, morska hrana kao delicija).

Izložba „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“  bit će otvorena u Ribarskom muzeju u Vrboskoj u utorak, 13. srpnja 2021. godine u 20:30 sati, a uz otvorenje biti će održano i prigodno predavanje autorice izložbe više kustosice Dušanke Romanović. Gostovanje izložbe u Ribarskom muzeju rezultat je međumuzejske suradnje Arheološkog muzeja Zadar i Muzeja općine Jelsa u čijem sastavu se nalazi Ribarski muzej Vrboska. Nakon otvorenja u vrbovačkoj luci biti će upriličen Ples jedara u organizaciji udruge Lantina i Turističke zajednice mjesta Vrboska s početkom u 21:30 sati. Izložba je prvi put predstavljena javnosti u Arheološkom muzeju Zadar u studenom 2016., a hvarska publika će je moći razgledati do 11. kolovoza 2021. godine. Izložba je do sada gostovala u Muzeju ninskih starina u kolovozu 2017., Dubrovačkim muzejima u travnju 2018., Arheološkom muzeju Istre u svibnju 2018., Arheološkom muzeju u Zagrebu u veljači 2019., Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u travnju 2019., Muzeju grada Kaštela u ožujku 2021. i u Muzeju vučedolske kulture u travnju 2021. godine.

Građa prezentirana na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar i većim dijelom potječe iz antičke luke u Zatonu koja je funkcionirala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća, zatim s područja antičkog Nina (Aenona), i manjim dijelom s raznih lokaliteta u Zadru i okolici. Autorica muzeološkog i likovnog postava izložbe te tekstova je Dušanka Romanović, viša kustosica Arheološkog muzeja Zadar. Izložba je u manjem opsegu prezentirana putem 7 velikih izložbenih panoa i replikama ribarskog alata i pribora (mreža za bacanje, mreža potegača, ribarski štap i sl.). Tekstovi i fotografije na panoima obrađuju različite tematske cjeline (Ribolov u antici, More i mitologija, Ribarski alat i pribor, Morski resursi). Izložbu prati bogati ilustrirani katalog na hrvatskom i engleskom jeziku na 112 stranica. Kao materijal izložbu prati i dvojezični deplijan koji posjetitelji mogu besplatno uzeti i na kojem je u kratkim crtama opisana izložba koju su došli pogledati.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.