3 min. čitanja

CNN hvali Hrvatsku obalu - evo što su izdvojili!

CNN hvali Hrvatsku obalu - evo što su izdvojili!
Foto: Despositphotos

Mjesta koja su izdvojili izdvajaju se kažu nevjerojatnim spojem povijesti, kulture i očaravajućih krajolika.

Evo što su poznati "Amerikanci" izdvojili:

Zadar

CNN piše da je Zadar grad koji nas vraća u prošlost, točnije u rimsko doba.

- Zakoračite li u središte najstarijeg hrvatskog grada, dobit ćete uvid u ono što povijest ove zemlje čini tako fascinantnom. U središtu Trga Opatice Čike nalaze se ostaci starorimskog foruma, čije je kamenje iskorišteno za izgradnju crkve sv. Donata iz devetog stoljeća. Uz crkvu je romanička katedrala sv. Anastazije. Ne propustite ni zvonik iz 11. stoljeća pokraj crkve Svete Marije.

Prošetate li se zadarskom rivom, u 21. stoljeće vratit će vas umjetničke instalacije Nikole Bašića koje su postale glavna atrakcija. Uz zvukove Morskih orgulja uživajte u instalaciji “Pozdrav suncu” - donosi CNN.

Od obiteljskih plaža CNN izdvajaju Borik i Diklo, a želite li uživati u beach barovima, tu su prema njima Kolovare. Također, preporučuju i posjet gradiću Ninu kojeg krasi neobično okruženje – dva zaštitna pojasa pješčane plaže koja vijugaju oko starog grada koji se nalazi na vlastitom malenom otoku povezanom s dva mosta.

Ne treba kažu zaboraviti ni na Zadarski arhipelag od 300-tinjak otoka. Dva najbliža i najlakše dostupna su Ugljan i Pašman pa su ih praktični Amerikanci i izdvojili, a krase ih maslinici, razvedene šljunčane uvale te niz pješačkih i biciklističkih staza.

- Silba, udaljena oko tri sata vožnje trajektom od Zadra, mjesto je na kojem nisu dopušteni automobili, a tijekom ljetnih mjeseci zabranjeni su i bicikli. Njegov manji susjed, Olib, nalazi se na istoj trajektnoj ruti.

Foto: Despositphotos

Na Dugom otoku pronaći ćete mala ribarska sela, stare jugoslavenske vojne bunkere za podmornice i Veli rat – najviši svjetionik na Jadranu - donose iz CNN-a.

Kornati

Našu predivnu otočnu skupinu od 89 otoka CNN opisuje kao pustu i izrazito lijepu. Za njih je ovo idealno mjesto za opuštanje i bijega od brzog načina života jer na otocima nema vode ili struje, samo kišnica, plin i solarna energija. Zapravo kažu, nema čak ni stalnog stanovništva, osim "neobičnog" stada ovaca.

- Kad sezona počne, neki od otoka, uključujući Kornate, Priškeru i Levrnaku, ožive. Malo toga možete učiniti ovdje osim plivati, jesti, piti, možda malo planinariti - fascinirani su američki novinari.

Šibenik

- Osnovan je u 11. stoljeću od strane Hrvata, a ne Rimljana ili Grka kao brojni drugi dalmatinski gradovi. Tu se nalazi veličanstvena Katedrala sv. Jakova, koja je na popisu UNESCO-a, gotičko-renesansno čudo.

Mlečani su ovdje vladali od 1412. do 1797. i lako se ugodno izgubiti u labirintu mramornih uličica koje su ostavili u povijesnom središtu. Ne propustite posjetiti tri gradske tvrđave koje su izgradili, a najbrže ćete stići do tvrđave sv. Mihovila koja je na manje od 10 minuta hoda od rive - pišu iz CNN-a.

Foto: Despositphotos

Primošten

-.Ljubitelji vina mogu se smjestiti u šarmantnom gradiću Primoštenu, koji je na oko 28 kilometara južno od Šibenika.

Stari grad Primoštena nalazi se na vlastitom otočiću koji je nasipom povezan s novijim gradom. Njegove stepenaste uličice vode do crkve sv. Jurja iz 15. stoljeća i lijepog pogleda na Jadran. Obratite pažnju na mali rt sjeverno od starog grada, gdje ćete vidjeti šljunčane plaže okružene borovom šumom - nastavljaju oduševljeni Amerikanci.

Foto: Despositphotos

Trogir

- Mali trogirski zidinama okruženi stari grad također se nalazi na vlastitom malom otoku, stisnutom između kopna, gdje je noviji dio grada, i prostranog otoka Čiova, čija su sjeverna i zapadna obala obrubljena odmaralištima na plaži. Sve troje je povezano mostovima.

Stanete li na središnji trg pokraj romaničke katedrale sv. Lovre i bit će vam jasno zašto je stari grad na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. To je divna zbrka srednjovjekovnih palača i popločanih uličica, s trgovima na kojima se restorani i barovi stisnuti u male dvorišne vrtove - završavaju iz CNN-a te naravno preporučuju tvrđavu Kamerlengo.

Foto: Despositphotos

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.