2 min. čitanja

Civilni brod naletio na rusku minu u Crnom moru - dva mornara su ozlijeđena!

Civilni brod naletio na rusku minu u Crnom moru - dva mornara su ozlijeđena!
Foto:Screenshot

Brod koji je jučer nastradao plovio je pod zastavom Paname izvijestili su ukrajinski vojni izvori. Oluje nad Crnim morem raspršile su mine i utrostručile opasnost.

Bespoštedni rat svakako ne štedi civile, pa tako ni civilne brodove. A ova je vijest stigla svega dan nakon što je ukrajinska vojska upozorila na povećanu opasnost od "lutajućih mina" u Crnom moru. Za njihovo su lutanje izgleda (osim onih koji su ih postavili) krive i nedavne snažne oluje nad Crnim morem koje su ih dodatno raspršile i povećale opasnost za sve, a posebno civilne brodove.

Od izbijanja rusko -.ukrajinskog rata 2022. godine na stotine morskih mina postavljeno je u Crno more koje je trenutačno bez sumnje (uz Crveno more) najopasnije plovidbeno područje na svijetu.

Brod pod Panamskom zastavom plovio je prema jednoj od podunavskih luka na utovar žitaricama. Nakon naleta na minu izgubio je kontrolu upravljanja i brzinu, a na gornjoj je palubi izbio i požar pa se zapovjednik bio prisiljen usidriti. Ranjenim mornarima pružena je medicinska pomoć, a brod je kasnije dotegljen do luke.

- Primjeri poput ovog pokazuju zašto je uz internacionalnu pomoć bitno provesti razminiranje dijelova Crnog mora - poručuju iz ukrajinske vojske.

Podsjetimo, Reuters je 16. prosinca objavio kako Turska, Bugarska i Rumunjska planiraju kreirati združene snage za uklanjanje mina u Crnom Moru. Vjerojatno jer malo tko želi da mu mine doplivaju u vlastito dvorište.

J.T.

Pročitajte još:

NATO izdao upozorenje za civilne brodove u Crnom moru: “Velika je opasnost od mina i kolateralne štete” | | Morski HR
U sjeverozapadnom dijelu Crnog mora postoji VRLO VISOK rizik od kolateralne štete za civilne brodove. Postoje jaki pokazatelji da se povećava intenzitet vojnih operacija duž ukrajinske obale Crnog
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.