2 min. čitanja

DHMZ i Civilna zaštita: "Crveno upozorenje za srednju Dalmaciju - Vrijeme je opasno!"

DHMZ i Civilna zaštita: "Crveno upozorenje za srednju Dalmaciju - Vrijeme je opasno!"
Foto: Youtube / DHMZ / Screenshot

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 16. ožujka crveno upozorenje za srednju Dalmaciju

Upozorenje je izdano zbog jake i vrlo jake, tijekom noći i jutra podno Biokova mjestimice olujne bure, na otocima i tramontane, koja će slabiti na umjerenu do jaku. Mjestimice se očekuju udari vjetra i do 140 km/h.

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je da je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo da izbjegavate putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za područje Velebitskog kanala izdano je narančasto upozorenje zbog pojačane do jake, ujutro mjestimice vrlo jake bure s najjačim udarima vjetra do 110 km/h. Narančasto upozorenje na snazi je i za sjevernu i južnu Dalmaciju zbog jake i vrlo jake bure koja će postupno slabiti na slabu do pojačanum s udarima vjetra do 110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Pomorski promet:

U prekidu su trajektna linija Sumartin-Makarska i katamaranske linije Split-Hvar-Korčula, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis i Split-Bol-Jelsa

Trajekt na liniji Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje plovi bez pristajanja u luku Žirje.

18.ožujka trajekt na liniji Split-Stari Grad će isploviti iz luke Split u 21:00 sati, umjesto u 20:30 sati.

Kako praši bura na moru, čitatelj Dalmatinskog portala je snimio tijekom plovidbe Jadroinijinim Tin Ujević iz Starog Grada na Hvaru prema Splitu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

OLUJNA BURA Zatvorena A1, ne plove katamarani
Crveni meteoalarm Državnog hidrometreorološkog zavoda zbog olujne bure i tramontane vrijedi još za područje srednjeg Jadrana i Podvelebitskog kanala. Na snazi je upozorenje za pomorce i nautičare: Mjestimični udari bure i tramontane, na otvorenom moru južnog i srednjeg Jadrana i sjeverozapadnog vj…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.