2 min. čitanja

ČISTIM MLJET ZA BOLJI SVIJET Iz podmorja izvađeno 124 kubika otpada!

ČISTIM MLJET ZA BOLJI SVIJET Iz podmorja izvađeno 124 kubika otpada!
Pomena – Foto: DPS Zagreb

MLJET – Od 6.-8. svibnja održana je akcija otklanjanja otpada iz Nacionalnog parka Mljet u organizaciji DPS Zagreb, JU NP Mljet i ronilačkog centra Aquatica iz Pomene.

Otpad je otklonjen sa 6 lokacija : uvala Između glava, Luka Polače, cijela uvala Rogač, mjesto Kozarica, uvala Križica, te dvije plaže u Kozarici.

Iz mora i sa plaža NP Mljeta ukupno je izvađeno 25 kubika otpada (25000 litara), potrošeno je 350 vreća.

Ova, već petogodišnja suradnja rezultirala je sustavnim i planskih čišćenjem NP radi odlične komunikacije između dionika te kartiranja očišćenih pozicija. Kako akcije organiziraju i druge ustanove (Ronilački centar Aquatica, Hrvataska ratna mornarica) informacije o otklonjenom otpadu prenose jedni drugima pa su sve akcije isplanirane do zadnjeg detalja, a ronioci volonteri maksimalno iskorišteni.

Foto: DPS Zagreb

Petak:  Polače i uvale oko Polača – luka, uvala Između glava i kompletna uvala Rogač. Radi dugogodišnjeg iskustva već se zna gdje će se naći koji tip otpada pa su vanjske uvale bile zagađene naplavnim otpadom od naših Jadranskih susjeda sa juga, dok su Polače i uvala Rogač zagađene otpadom sa brodova. Dobra vijest je da je gotovo sav otpad u zaštićenim uvalama koje brodovi koriste za sidrenje starijeg datuma po čemu možemo zaključiti da nautičari puno više paze da njihov otpad ne završi u moru.

Ukupna količina izvađena u petak je 15 kubika (15000 litara) večinom plastike i stakla.

U subotu na red je došlo mjesto Kozarica i uvala Križica gdje su se osim podmorja, zajedno sa mještanima i dječicom čistile i dvije lokalne plaže.

Pomena – Foto: DPS Zagreb

Prije zajedničkog čišćenja plaže organizirana je radionica o otpadu koji zagađuje more i plaže te roniocima volonterima koji to skupljaju. Sva djeca nagradena su poklonima koje je osiguralo Njuškalo.hr.

I onda je krenuo opći napad… Ronioci DPS-a, mještani, djelatnici parka, djeca, ravnatelj parka zajedničkim su snagama očistili plažu Kozarica.

Na plaži je bila i jedna „nasukana” sirena koja se od srca zahvalila i rekla da će nas čuvati kad god budemo u moru ako mi budemo čuvali more i plaže !

Križica/Kozarica – Foto: DPS Zagreb

Iz lučice Kozarica izvađeno je svega 10-ak vreća, sa plaže 100 naplavnog otpada, a iz podmorja uvale Kozarica još 90, također naplavnog otpada većinom plastike. Ukupno 10  kubika.

U ovoj akciji ukupna količina otpada prikupljena iz podmorja i plaža Nacionalnog Parka iznosi 25 kubika (25000 litara volumena) dok su u zadnjih 5 godina ronioci DPS iz podmorja Mljeta  u suradnji sa JU NP Mljet i DC Aquatica izvadili  124 kubika otpada!

Matko Pojatina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.