3 min. čitanja

Čistili podmorje Lastova od smeća, pa naišli na predivno prirodno blago

Čistili podmorje Lastova od smeća, pa naišli na predivno prirodno blago
Foto: Danijel Kučinić, Karlo Maćaš

LASTOVO – Prošlog tjedna organizirana je eko-akcija čišćenja hrvatskog podmorja u uvali Zaklopatica na otoku Lastovu. Očišćen je priobalni teren i područje koje služi za prvezište nautičkog turizma, ali vrijedni ekolozi zabilježili su i nešto što ih je napunilo dodatnim entuzijazmom.

– Kao što vidite izvađena je znatna količina otpada gdje dominira najviše plastika, staklo, ostaci konzrvirane hrane… U sklopu ronilačkog centra ANKORA u pomoći su nam pristigli ronioci iz KPA MARONIA Sl. Brod, KPA VODOMAR Duga Resa, RK ROSTRUM Split, EKO-DECO Zagreb – poručuju organizatori akcije.

Foto: Danijel Kučinić

Poslije odrađenog čišćenja (eko-akcije) uslijedio je kratki predah te ručak za sve sudionike eko-akcije. Tu bih se htio posebno zahvaliti gospođi. Mirjani ujedno i vlasnici konobe BRAIN koja se nalazi uz obalu same uvale Zaklopatica, kako se pobrinula za ručak i ugodnu dobrodošlicu poslije dobro odrađenog posla.

– Ono što u cijelom ovome tekstu želim reći je da smo sutradan otišli na jednu od mnogo brojnih ronilačkih lokacija u ovom slučaju je lokacija BIJELI RAT nedaleko od same uvale Zaklopatica na Sjevernoj strani otoka Lastova gdje smo svi zajedno zaronili te istraživali vrlo raznoliku floru i faunu našeg predivnog podmorja – kaže nam Danijel Kučinić.

Foto: Karlo Maćaš

– U povratku sam sa svojim ronilačkim parom Brunom na ne tako dubokom oko 8m,vrlo kamenitom dnu naišao na vrlo malu živu perisku koja svojom veličinom je oko 10-12cm virila kao da ju je baš u tom trenutko zanimalo tko baš sad tu prolazi i zaklanja predivne zrake sunca koje su je obasjale. Predivno je prozirna gdje joj se može vidjeti unutarnji dio tjela i sami rub gdje je najšira se vidio crvenkasto narančasti mekani dio tijela koji se pri našem približavanju polako počeo zatvarati – kaže Kučinić.

Foto: Danijel Kučinić

No, u međuvremenu smo doznali da se ovdje ipak ne radi o periski, već o vrsti školjke “Lima lima”, koja je redovita pojava u Sredozemnom moru i Jadranu.

Foto: Karlo Maćaš

Nakon par minuta i predivnih fotografija ostavili smo Perisku da miruje i raste u dobro zaštičenom kamenitom okruženju te se uputili na izron prema brodu.

Foto: Danijel Kučinić

Nakon izrona uslijedilo je sveopće veliko zadovoljstvo i sreća zbog pronađene tako mlade jedinke, možda 7 ili 8 žive u Jadranu – zaključio je Kučinić.

Foto: Danijel Kučinić

Doista prekrasna vijest, koja zaslužuje i malo više medijske pozornosti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.