2 min. čitanja

ČIŠĆENJE PLAŽE Grad Rijeka se pridružuje inicijativi Eko Kvarnera i Morskog HR

ČIŠĆENJE PLAŽE Grad Rijeka se pridružuje inicijativi Eko Kvarnera i Morskog HR
Foto: Google Street View / Screenshot

RIJEKA - Na plaži Igralište, riječke Kantride, danas će se s početkom u 11 h,održati konferencija za novinare, na kojoj će Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke i Dejan Kosić i Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner najaviti eko akciju čišćenja plaže, s kojom se grad Rijeka pridružuje aktivnostima globalne fondacije MBRC the ocean Save the ocean. Wear the change | MBRC the ocean u čijoj organizaciji i pojedinačni volonteri čiste obale i podmorje diljem planet, a koju kroz akciju "Počistimo Jadran" medijski pokriva Morski HR.
 
Akciju čišćenja plaže zajednički organiziraju Grad Rijeka, udruga Eko Kvarner te Osnovna i Srednja waldorfska škola. U akciji će sudjelovati kao voditelji akcije Vjeran Piršić i Dejan Kosić iz udruge Eko Kvarner, učenici Osnovne i Srednje waldorfske škole u Rijeci predvođeni prof. Ivanom Keller te službenici Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Grada Rijeke. 

U sklopu akcije čistit će se Plaža Igralište na Kantridi koja se nalazi u neposrednoj blizini Stadiona Kantrida.Namjera nam je da grad Rijeka postane ishodište integracije mnogih sličnih akcija čišćenja obale i podmorja diljem Jadrana, tj. prelaska iz niza točkastih akcija u permanentni pokret koji će prije svega djelovati preventivno, kroz snažnu edukaciju u školama i na sveučilištima.

Nositelj ove akcije je hrvatski hub (čvorište) globalne fondacije MBRC the ocean koja pokreće i koordinira rad nekoliko tisuća timova volontera diljem svijeta. Fondacija ima sjedište u Hamburgu, a u Hrvatskoj djeluje kroz udrugu Eko Kvarner. Cilj svih aktivnosti koje fondacija provodi je uklanjanja otpada sa obale te njegovo recikliranje na način da se iskoristi za proizvodnju uporabnih ili ukrasnih predmeta, te da se prodajom tih predmeta financiraju sljedeće akcije.

Fondacija najveći dio svih svojih resursa ulaže u stalnu edukaciju učenika i studenata te njihovih učitelja, nastavnika i profesora, jer stajalište je fondacije kako promjenu dosadašnje paradigme u odnosu čovjeka prema okolišu donosi prvenstveno obrazovanje novih generacija.Fondacija je osnovana u svibnju 2020. g. u Hamburgu, a MBRC je iz naše parole (slogana) “EMBRACE the ocean” (Prigrlite ocean).

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.