2 min. čitanja

Cipranin kažnjen s 21.000 eura radi tri otrovane divlje ptice

Cipranin kažnjen s 21.000 eura radi tri otrovane divlje ptice
Foto: Unsplash

SVIJET - Vlasti na Cipru prvi su puta 'odrezale' kaznu za ubijanje divljih ptica otrovnim mamcima. Jedna je osoba kažnjena s ukupno 21.000 eura nakon što su na njenom imanju pronađene tri mrtve ptice.

Kazna predstavlja veliki korak naprijed, smatraju u organizaciji BirdLife, te su uvjereni da je Cipar spreman slijediti primjer drugih europskih zemalja i uložiti još veće napore da se spriječi trovanje divljih životinja.

Zločini su se dogodili u prosincu 2021. kada su dva rijetka bonellijeva orla i jedan jastreb kokošar pronađeni mrtvi u blizini sela Dierona. Vlasti je do lokacije doveo GPS uređaj za praćenje pričvršćen na jednog orla.

Prikupljeni dokazi povezuju smrt ptica s konkretnom osobom kojoj je izrečena novčana kazna za ubijanje divljih ptica otrovom i namjerno ubijanje zaštićene divlje ptice, piše The Animal Reader.

Korištenje otrovnih mamaca dovelo legendarne vrste poput bjeloglavih supova na rub izumiranja u toj zemlji. 1950. na Cipru je bilo nekoliko stotina bjeloglavih supova, sada ih ima manje od deset. Prijetnje s kojima se suočavaju uzrokovane su ljudskim djelovanjem.

Od 2005. na Cipru je otrovan 31 bjeloglavi sup. U sklopu projekta LIFE with Vultures pokušava se obnoviti njihova populacija pticama koji dolaze iz Španjolske.

VIDEO: Spašavanje bjeloglavih supova i njihovo ispuštanje u prirodu
Nakon oporavka u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu, supovi se ispuštaju u prirodu. Video priču o tome ispričao je volonter Matthieu. Volonter Matthieu iz Francuske u sklopu Europskih snaga solidarnosti proveo je u udruzi Biom tokom 2022. godine de…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.