3 min. čitanja

Cijene struje otišle u nebo – Hoće li poduzetnici to izdržati?

Cijene struje otišle u nebo – Hoće li poduzetnici to izdržati?
Foto: Pixabay

Kad se priča o klimatskim promjenama, mnogi o tome razmišljaju u kontekstu nečega globalnog, rijetko opipljivog. No velike suše i povećanje naknade za CO2 doprinijeli su poskupljenju cijene električne energije na europskom tržištu, što se negativno odrazilo na cjelokupno poduzetništvo.

Za hrvatske poduzetnike cijena struje porasla je za više od 40%,  a očekuje se da bi poskupljenje moglo biti i do 60%, upozoravaju iz udruge Glas poduzetnika.

Ističu kako poduzeća koja imaju sklopljene dugoročne ugovore s opskrbljivačima možda neće odmah osjetiti razliku, ali mnogim poduzetnicima ugovori su već istekli ili su pred istekom. Oni poduzetnici koji su stavljeni u neizbježnu situaciju mogli bi očekivati poteškoće s podizanjem cijena svojih proizvoda zbog toga što njihovi konkurenti možda imaju ugovor s opskrbljivačima na još godinu ili dvije dana, naglašavaju u Glasu poduzetnika, gdje su zabrinuti i za konkurentnost naših poduzetnika na stranim tržištima.

Nije, kažu, sigurno da će poskupljenja biti jednaka i u susjednim državama koje nisu članice EU, kao što su BiH ili Srbija. Napominju da poduzetnici već sad ionako plaćaju struju po skupljim tarifama nego građani, pa je dodatno poskupljenje apsolutno neprihvatljivo. Na taj se način, tvrde, samo potiče antipoduzetnička klima koja koči razvoj cjelokupnog gospodarstva pa se na kraju sve svodi na to da oni koji stvaraju vrijednosti u ovoj državi budu najviše zakinuti.

Upozoravaju da su dodatna povećanja naknada i nameta zadnje što hrvatskim poduzetnicima treba nakon teškog perioda koji je iza nama, ali i u neizvjesnim vremenima koja su ispred nas.

Udruga Glas poduzetnika smatra kako je umjesto poskupljenja potrebno omogućiti značajna bespovratna sredstva iz EU fondova za obnovljive izvore energije, tj. da ona poduzeća koja su u mogućnosti krenu u izgradnju solarnih panela kako bi bili konkurentniji na tržištu. Problem je, naglašavaju, što se na ovogodišnjem natječaju za EU fondove za obnovljive izvore energije javilo čak šest puta više poduzeća nego što je osigurano sredstva.

Stoga traže od Vlade da pod hitno pronađe kapacitete za obnovljive izvore energije kako bi se svim poduzetnicima omogućilo dobivanje bespovratnih sredstava za ugradnju solarnih panela.

Foto: HRV Solar / Ilustracija

Podsjećaju na prošlogodišnju aferu s vjetroelektranama u kojoj je sudjelovala bivša državna tajnica Josipa Rimac te se pitaju kakvu su ulogu u povećanju cijene struje odigrale ova i slične nezakonite političke igre i pogodovanja. Ističu kako je u aferi teškoj gotovo dvije milijarde kuna, Rimac sređivala otkup električne energije za tvrtku C.E.M.P. po povlaštenim cijenama, odnosno koristila se svojim utjecajem kako bi toj tvrtki omogućila da energiju Hrvatskom operatoru tržišne energije (HROTE) prodaje po puno većoj cijeni od tržišne.

– Sramotno je ponašanje Vlade koja se u javnosti hvali s BDP-om i mjerama za zaposlenike te pokušava stvoriti privid brige za gospodarstvo, a na ovakav perfidan način doslovno uništava poduzetništvo i proizvodne djelatnosti. Sve druge države EU imaju jeftiniju struju za gospodarstvo, a skuplju za građane, jedino je kod nas suprotno! Tužno je da je Hrvatska pored fantastičnih energetskih potencijala u ovakvom katastrofalnom energetskom stanju, što možemo prvenstveno zahvaliti nesposobnim i korumpiranim političkom strukturama i nepovoljnim ugovornim cijenama otkupa energije. Nemojmo zaboraviti aferu s vjetroelektranama i druge afere! I nakon svega toga se povećava cijena struje za poduzetnike 40%, to je sramotno! Ovo povećanje cijene struje rezultirat će povećanjem cijena praktično svega što se proizvodi u Hrvatskoj – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.