2 min. čitanja

Cijene nafte pale ispod 95 dolara

Cijene nafte pale ispod 95 dolara
Foto: Pixabay/Ilustracija

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 95 dolara nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u koje je poduprlo dolar i ponovo raspirilo strah od globalne recesije i slabije potražnje za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva u četvrtak bila niža za 1,39 dolara nego u vrijeme zatvaranja trgovine i iznosila je 94,77 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,76 dolara nižoj cijeni, od 88,24 dolara.

Tržišta je podupro pad zaliha u SAD-u, koji je zasjenio podizanje kamatnih stopa, ponovo za tri četvrtine postotnog boda, i izjavu guvernera Jeromea Powella da je još prerano za razmatranje stanke u podizanju troškova zaduživanja.

Powell je naznačio da će kamatne stope vjerojatno dosegnuti višu razinu no što ulagači trenutno očekuju, što je poduprlo dolar. Jaki dolar smanjuje pak potražnju za naftom jer smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Više kamatne stope u SAD-u ponovo su raspirile i strahovanja od globalne recesije.

- Sve izraženija strahovanja od usporavanja rasta neizbježno će utjecati na globalnu potražnju za naftom i mogućnost opetovanog sniženja prognoza u idućim izvješćima uopće se ne čini tako nategnutom - rekao je analitičar Tamas Varga iz PVM-a.

Veći pad cijena zapriječila su pak očekivanja tijesne opskrbe u nadolazećim mjesecima.

Početkom prosinca na snagu stupa embargo EU-a na rusku naftu zbog invazije Rusije na Ukrajinu, a od veljače bit će zabranjen i uvoz naftnih proizvoda.

Proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pala je pak u listopadu, prvi puta od lipnja, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

OPEC je prošlog mjeseca proizvodio 29,71 milijuna barela dnevno, pokazalo je istraživanje, za 20 000 barela dnevno manje nego u rujnu. Proizvodnja je bila niža za 1,36 milijuna barela no što je grupa bila odredila.

Od ovog mjeseca OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, planiraju smanjiti proizvodnju za dva milijuna barela dnevno u usporedbi sa ciljanom razinom.

Odvojeno izvješće OPEC-a pokazalo je da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 31 cent, na 94,74 dolara, prenosi HRT.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog rizika od recesije, cijene nafte pale oko 1,5 posto
Cijene nafte su na svjetskim tržištima prošloga tjedna pale jer su trgovci u strahu da će usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava izazvati pad potražnje za ‘crnim zlatom’. Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 1,5 posto, na 96,72 dolara, dok je na američkom tržištu…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.