2 min. čitanja

Zbog rizika od recesije, cijene nafte pale oko 1,5 posto

Zbog rizika od recesije, cijene nafte pale oko 1,5 posto
Foto: Pexels / Jan-Rune Smenes Reite

Cijene nafte su na svjetskim tržištima prošloga tjedna pale jer su trgovci u strahu da će usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava izazvati pad potražnje za 'crnim zlatom'.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 1,5 posto, na 96,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,45 posto, na 90,77 dolara.

Cijene nafte posljednjih dana dosta osciliraju jer situacija u najvećim svjetskim gospodarstvima nije baš zavidna.

Američko je gospodarstvo tehnički u recesiji, a recesija zbog energetske krize prijeti i eurozoni, dok se rast azijskih gospodarstava, posebice kineskog, usporava.

- Glavni su izvor bojazni trenutno globalna recesija i slabljenje potražnje, s obzirom na slabe podatke iz SAD-a, eurozone i Kine. Prisutni su znakovi usporavanja gospodarskog rasta, što bi moglo smanjiti potražnju za naftom - navode analitičari PVM-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Trgovci se plaše i daljnjeg usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava jer se očekuje dodatno povećanje kamatnih stopa u SAD-u i eurozoni, s obzirom da središnje banke moraju suzbiti previsoku inflaci

Na cijene utječe snažan dolar jer zbog toga nafta postaje skuplja za kupce u drugim valutama

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošloga tjedna 2,2 posto, na 108,00 bodova, najvišu razinu u više od mjesec dana.

- Dulji trend snažnog dolara predstavljao bi jednu od najvećih prepreka održivom rastu cijena nafte - kaže Jim Ritterbusch iz tvrtke Ritterbusch and Associates.

S druge strane, podršku cijenama pružio je snažan pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu budući da su kompanije pronašle kupce u europskim zemljama koje traže zamjenu za rusku naftu uoči sankcija Europske unije protiv Rusije, koje stupaju na snagu 5. prosinca.

Američki izvoz poskočio je na rekordnih pet milijuna barela dnevno

- Računamo da će EU trebati zamijeniti 1,2 milijuna barela dnevno uvoza iz Rusije sirovom naftom iz drugih regija, navodi u bilješci savjetodavna kuća FGE.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, zahvaljujući oporavku svjetskog gospodarstva od koronakrize, od početka ove godine cijene su nafte, ponajviše zbog rata u Ukrajini, porasle nešto više od 20 posto, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.