3 min. čitanja

Cijena za Pelješki most korigirana - Zbog rasta troškova kinezi bi mogli dobiti i do 100 milijuna kuna više

Cijena za Pelješki most korigirana - Zbog rasta troškova kinezi bi mogli dobiti i do 100 milijuna kuna više
Foto: Goran Leš

Ugovor za izgradnju Pelješkog mosta bio je vrijedan dvije milijarde kuna, međutim, tijekom radova utvrđeni su određeni izvantroškovnički radovi, pa se iznos povećao oko 100 milijuna kuna.

Prije skoro sedam mjeseci otvoreni su Pelješki most i cesta od Duboke do Prapratnog. Tom je prometnicom do sada prošlo više od milijun vozila, ali završni račun za taj veliki projekt povezivanja s krajnjim jugom još nije napravljen.

Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta (HC), u utorak je na konferenciji Jutarnjeg lista o sigurnosti na cestama kazao da će zbog eskalacije cijena biti korigirane vrijednosti ugovora, ali konačni iznos još nije poznat, prenosi Dubrovački vjesnik.

Ugovor za izgradnju Pelješkog mosta bio je vrijedan dvije milijarde kuna. Tijekom radova utvrđeni su određeni izvantroškovnički radovi pa se iznos povećao oko 100 milijuna kuna. Škorić tvrdi da je zbog eskalacije cijena materijala kineskoj tvrtki CRBC odobreno povećanje ukupne vrijednosti ugovora za pet posto.

No, to ne znači da će ukupna cijena izgradnje mosta poskupjeti za oko 100 milijuna kuna, koliko bi iznosilo tih pet posto. Naime, prema neslužbenim informacijama, još traju razgovori HC-a i CRBC-a oko pojedinih stavki troškovnika pa je u konačnici moguće da će poskupljenje biti i manje.

Austrijski Strabag na Pelješcu je izgradio dionicu pristupne ceste od Duboke do Sparagovića. Vrijednost potpisanog ugovora bila je 478,3 milijuna kuna bez PDV-a. Strabag je sagradio i naknadno ugovoreni čvor Brijesta, čija je ugovorena vrijednost bila 47,7 milijuna kuna.

Škorić je u utorak otkrio da je Strabagu na ime eskalacije cijena materijala odobreno povećanje ugovora od 11 posto. To bi iznosilo oko 60 milijuna kuna. Posljednju dionicu pristupne ceste od Sparagovića do Doli još gradi grčki Avax. Vrijednost ugovora je 511,5 milijuna kuna.

VIDEO Kako najbrže i najjeftinije do Korčule? Izračunali smo i provozali se Pelješkim mostom i novim cestama
Naša novinarka Kristina Bokanić uputila se do Korčule u pokušaju da istraži kojim putem je najbrže, a kojim najjeftinije. Naravno, fokus je ovaj put bio i na novoj ruti koja prolazi Pelješkim mostom i pristupnim cestama. Putovanje automobilom od Zagreba do Korčule prava je putopisna avantura. Osobi…

Dionica je izgrađena do čvora Prapratno, a završetak preostalog dijela do čvora Doli očekuje za nešto više od mjesec dana. Predsjednik Uprave HC-a kazao je da se tehnički pregled tog dijela ceste očekuje oko 1. travnja. Koliko će se povećati vrijednost radova za tu dionicu još nije poznatio, no Škorić je najavio kako oni procjenjuju da bi to moglo biti oko 13 posto, piše Dubrovački vjesnik.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U Pelješki most ugrađeno čelika kao u 12 Eiffelovih tornjeva, a s iskorištenim betonom bi se moglo napuniti 27 olimpijskih bazena
ŠIBENIK - Na međunarodnoj znanstveno-stručno konferenciji ‘Znanost i razvitak prometa - ZIRP 2022’ održanoj u Šibeniku, posebnu pažnju privuklo je izlaganje predstavnika Hrvatskih cesta pod nazivom ‘Pelješki most - povezivanje ljudi i teritorija’. Konferenciju je organizirao Fakultet prometnih znano…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.