3 min. čitanja

Cijena od sto kuna po metru brodice za zajednički vez i dalje je niska?

Cijena od sto kuna po metru brodice za zajednički vez i dalje je niska?
Foto: Unsplash

ZADAR - Zadarska županijska vijećnica Helena Mikulandra primjetila je da su cijene komunalnih vezova za većinu luka skočile i do sto posto, a osvrnula se i na ulaganja u pristaništa na otocima bez stanovnika.

Stanje komunalnog priključka u Šimunima na Pagu u izuzetno je lošem stanju, ustvrdila je u četvrtak na Županijskoj skupštini vijećnica Helena Mikulandra.

Županijska lučka uprava preuzela je upravljanje lukom i poslala ugovore za komunalne vezove, kaže, bez osiguravanja minimalnih uvjeta - sidrenog sustava ili konopa.

- Što se tiče cijena komunalnih vezova, za većinu luka one su skočile i do sto posto, a vi ste, župane, domaćim medijima netom prije rekli da ste protiv takvih poskupljenja. Razumljivo za one u čiju se infrastrukturu ulagalo, ali ne u mnoge – naprimjer Novigrad i mnoge manje luke.

Davor Škibola, ravnatelj najveće lučke uprave u državi za Morski HR: “Trenutno imamo 12 aktivnih gradilišta, uskoro ćemo obnoviti neke vrlo važne luke”
Županijska lučka uprava Zadar posljednjih godina odvažila se na velike investicije. Neke su toliko velike da se na njima radi i više godina. Ravnatelj ŽLU Zadar Davor Škibola u intervjuu za Morski HR otkriva koje su nove luke zadarskog akvatorija i što ćemo tamo novog zateći u skoroj

Pritom je zanimljivo prioritiziranje ulaganja od strane Županijske lučke uprave, naprimjer u sanaciju dva pristaništa na otoku Škardi, koji ima ukupno nula stanovnika, dok su komunalni priključci u naseljenim mjestima u kolapsu, uloženo je 300.000 kuna. Zašto je to tako? - pitala je Mikulandra.

Župan Božidar Longin odgovorio je kako Županijska lučka uprava dobro upravlja lučkom infrastrukturom te je u nju u posljednje vrijeme uloženo 250 milijuna kuna, piše 057info.

- Veliki je pritisak na komunalne priključke. Ako je cijena vezova sto kuna po dužinskom metru broda, to znači da se na godišnjoj razini za brod od pet metara plaća 500 kuna. Do sada smo imali situaciju da se plaćalo 50 kuna, što je stvarno ispod svake razine.

Često se ističe kako je pritisak na komunalne priključke velik, da su cijene veće vjerojatno bi bio manji. Moramo uvesti red u korištenje pomorskog dobra i omogućiti da komunalni vezovi služe našim građanima, a ne u komercijalne svrhe - rekao je Longin.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Općina Sv. Filip i Jakov u Turnju radi temelje za kafić na pomorskom dobru? Zadarski župan: “Provjerit ćemo...”
Na aktualnom satu zadarske Županijske skupštine SDP-ova vijećnica Vedrana Mišković osvrnula se između ostalog na plažu Morovićka u Turnju. Kaže da je Općina Sveti Filip Jakov kao investitor, na plaži koja se nasipava, unutar područja pomorskog dobra napravila temelje za kafić. - Tu vidim na…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.