2 min. čitanja

Čak 95% kupljenih nekretnina od stranaca je u jadranskim županijama

Čak 95% kupljenih nekretnina od stranaca je u jadranskim županijama
Foto: Boris Kačan

Sve više kuća i stanova u Hrvatskoj kupuju strani državljani. Samo prošle godine vlasništvo nad nekretninom u našoj zemlji steklo je njih 13.200, 35% više nego godinu prije. Čak 95% kupljenih nekretnina u jadranskim je županijama.

Iako cijene nekretnina vrtoglavo rastu, za strance to, izgleda, i nije problem. Pag im je na primjer, čak i za vrijeme bure i lošeg vremena privlačan i lijep. Avon Verdujin je upravo ovdje pronašao kuću za kakvom je dugo tragao.

- Ima baš sve što sam želio, od toga da nema uragana do predivno čistog, modrog mora, bez morskih pasa, i vrlo niske stope kriminala, a ljudi su predivni. Naposljetku, cijene su još razumne - rekao je.

Cijene nekretnina i ostale parametre uspoređuje s nizozemskima i američkima. Planira pola godine provoditi ovdje, barem dok ne ode u mirovinu. Tada će se doseliti za stalno. Kaže da je želio godišnja doba.

- Ako ih nema, godine prolaze, kao na Floridi, gdje je vruće ili vruće i vlažno i godine prolete. Zato morate ovo cijeniti, treba vam malo zime da biste mogli uživati u proljeću i ljetu. Još se može pronaći nekretnina uz more za dvije-dvije i pol tisuće eura, što je nemoguće na mnogim drugim mjestima - kazao je za Dnevnik.

Zadovoljan je i kako je prošao pri kupnji kuće. Banka koja ga je kreditirala pomogla mu je u sigurnom prijenosu vlasništva. Tražio je kuću u koju će se moći odmah useliti, dok će sljedeću, veću, kupiti za sve one koji će mu dolaziti u posjet, poput brata slikara Norbertusa Veddujina.

I Norbertus je u potrazi za prostorom, a ističe da su cijene nekretnina vrlo povoljne, dok je u Nizozemskoj, kaže, postalo nemoguće kupiti bilo što"

Beata Bukša je iz Poljske stigla na ljetovanje prije 30 godina, zaljubila se, udala i ostala. Danas ima turističku agenciju, ali rado pomaže strancima koji žele kupiti kuću na Pagu, pa je dobro informirana.

- Procedure su vrlo jednostavne, ali ono što je uvijek moja prva rečenica je da su dobrodošli oni koji su legalisti. Sve zavisi od tržišta s kojeg dolazi potencijalni kupac, dakle zasigurno za zapadnu Europu nisu skupe, sve više nisu skupe ni za Poljsku, Češku, Slovačku. U posljednje tri godine je to fascinantno koliki broj stranaca je kupio nekretnine na cijelom otoku - kaže.

U gradu Pagu cijene su između dvije i pol i tri tisuće eura po četvornom metru, sitnica za stanovnike bogatih zemalja koji će očito s vremenom činiti sve veći dio otočne populacije, donosi Dnevnik HRT.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.