2 min. čitanja

Čak 42 % dječaka koji žive uz more je pretilo, a djevojčice s Mediterana također su prve po pretilosti

Čak 42 % dječaka koji žive uz more je pretilo, a djevojčice s Mediterana također su prve po pretilosti
Foto: Pixabay/Ilustracija

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u utorak s vodstvom Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstavnicima projekta ‘Aktivna Hrvatska’, koji se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike.

Predstavnici Kineziološkog fakulteta, predvođeni dekanom prof. dr. sc. Mariem Baićem, na sastanku su kazali da novo vodstvo Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu među ciljevima svog djelovanja ima daljnje jačanje svijesti o važnosti tjelesne i zdravstvene kulture u sustavu odgoja i obrazovanja, a posebice zbog činjenice što djeca u Hrvatskoj imaju izražen problem pretilosti.

Govoreći o problemu pretilosti mladih, naveli su da je panel Kineziološkog fakulteta iz Zagreba o pretilosti djece i mladih otkrio zabrinjavajuće podatke kada je njihova prekomjerna tjelesna težina u pitanju.

Hrvatska je sedma zemlja po pretilosti mladih među 39 zemalja Europe, a zabrinjavajuće je da prvih sedam mjesta drže zemlje Mediterana. Čak 42 % dječaka koji žive uz more je pretilo, a djevojčice s Mediterana također su prve po pretilosti.

U tom smislu, predstavili su vodeći hrvatski sportsko-edukativni projekt ‘Aktivna Hrvatska’ koji je pokrenut 2012. godine s ciljem promicanja kulture zdravog i aktivnog života.

Tijekom 10 godina projekta obiđeno je više od 100 gradova i općina diljem Hrvatske, uz više od 3800 objava u medijima s podacima, edukativnim porukama te poticanjem na bavljenje redovnom tjelesnom aktivnošću, rečeno je na sastanku. Kao glavni cilj projekta u 2023. godini istaknuli su brigu o mladima, s posebnim naglaskom na pretilost djece i mladih jer prema posljednjim podacima čak 35 % osmogodišnjaka u Hrvatskoj živi s prekomjernom tjelesnom težinom.

Uz dekana prof. dr. sc. Maria Baića, na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su članovi nove uprave Kineziološkog fakulteta, prodekanica za nastavu doc. dr. sc. Dajana Zoretić, prodekan za međunarodnu suradnju i znanost doc. dr. sc. Tomislav Rupčić, prodekan za osiguranje i unapređenje kvalitete izv. prof. dr. sc. Ivan Segedi, predstojnik Studentskog centra za izobrazbu trenera izv. prof. dr. sc. Tomislav Đurković te predstavnici projekta ‘Aktivna Hrvatska’, autor Toni Dabinović, ambasadorica i voditeljica Renata Sopek, glasnogovornica Anela Novina, voditeljica trenerskog tima Lukrecija Dragić, trener Patrik Kramarić i mlada sportašica Anja Dabinović.

Uz predsjednika Milanovića bili su povjerenik Predsjednika za sport izv. prof. dr. sc. Željko Jovanović i savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.