4 min. čitanja

Butković u Šibeniku, koji dogodine dobiva novi putnički terminal: "Ovaj grad je renesansa na hrvatskoj obali"

Butković u Šibeniku, koji dogodine dobiva novi putnički terminal: "Ovaj grad je renesansa na hrvatskoj obali"
Foto: ŠibenikIN

ŠIBENIK - U listopadu prošle godine na gatu Vrulje počeli su radovi na izgradnji putničkog terminala koji bi sljedeće godine trebao biti otvoren. Vrijednost projekta je 8,2 milijuna eura, ukupni prihvatljivi troškovi iznose 4,2 milijuna, od čega 85 posto financira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok je ostatak nacionalni doprinos. Radovi teku prema planu, a kako je istaknuto na današnjoj konferenciji, ovim terminalom Šibenik će dobiti novu vizuru i sadržaj.

- Sad smo na pola puta, već godinu dana intenzivno radimo, a ovo je prilika da kako građanima, tako i ministarstvu, pokažemo što smo dosad napravili. Ove godine kroz luku je prošlo 193 tisuće putnika što je odlična brojka, a novim terminalom napokon ćemo dobiti adekvatan prostor – kazao je Paško Dželalija, ravnatelj Lučke uprave.

Pomorsko-putnički terminal omogućit će putnicima prostor zaštićen od vremenski neprilika za odlaganje prtljage, kupnju karata, korištenje sanitarnih čvorova te dobivanje informacija o putovanju, javlja ŠibenikIN.

Foto: ŠibenikIN

Projektom se zadovoljavaju zahtjevi za poboljšanje usluge prijevoza putnika tijekom cijele godine bez obzira na pritisak turizma, što će povoljno utjecati na dostupnost zapošljavanja, obrazovanja, medicinske skrbi i drugih javnih usluga otočnim zajednicama te poboljšanje integriranosti hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu.

Direktor Minigradnje Antonio Perica kazao je da su trenutno u fazi konstruktivnih radova.

- Ovo je posebno zanimljiva faza jer se izvode od arhitektonskog bijelog betona, radovi teku uredno i očekujemo završetak za manje od godinu dana – istaknuo je.

Sunčana Rapaić iz tvrtke De Architekten Cie objasnila je da se ovim projektom stvara nova slika grada, suvremenog grada gdje se pješice, sa što manjim otiskom CO2, mogu koristiti sve funkcije.

- Interesantno je da je lokacija 10 do 15 minuta hoda od svih bitnih gradskih lokacija, a Šibenik će ovim projektom dobiti novu vizuru. Svaki pomorski grad treba imati luku koja ne treba biti velika, već funkcionalna, i vjerujemo da smo to uspjeli ostvariti. Šibenik će dobiti dodatni gradski prostor i kad ga korisnici počnu koristiti, vidjet će se da je terminal postao dio grada – kazala je.

Foto: ŠibenikIN

Buduća zgrada pomorsko-putničkog terminala ima tlocrt u obliku trapeza te se sastoji od dva zatvorena dijela i centralnog prostora koji čini otvoreni, natkriveni javni prostor. Svojom geometrijom zgrada na lokaciji odvaja domaći od međunarodnog prometa, odnosno trajektni promet od prometa brodova na kružnim putovanjima.

- Ovo je projekt koji zaista lijepo izgleda, ne nagrđuje vizuru Grada Šibenika, a sadržajno će sigurno puno značiti u funkcioniranju lučke uprave i drugih službi. Ovo je dodatna dimenzija koja će srasti s gradom. Šibenik je renesansa na hrvatskoj obali i rijetko se koji naš grad razvija ovakvom brzinom. Jedno je razvijati se i graditi bez vizije, plana i pameti, a drugo je kao Šibenik razvijati se osmišljeno. Kad dođete u bilo koji dio Hrvatske, svi Šibenik ističu kao primjer. Ponosan sam što sam sudjelovao u tri projekta u Šibeniku, Vrnaži, Poljani i sada ovom. Mi kao Ministarstvo u Šibensko-kninskoj županiji radimo cijeli niz projekata, a ne smijemo zaboraviti da je oko 50 milijuna kuna uloženo u pomorsko dobro Šibensko-kninske županije u posljednje četiri godine – naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ana Rak

PROČITAJTE JOŠ:

Budući pomorsko-putnički terminal u Šibeniku poprima konkretne konture
ŠIBENIK - Na gatu Vrulje punom parom se radi na izgradnji novog pomorsko-putničkog terminala. Prije otprilike godinu dana na gat su pristigli prvi bageri i teška mehanizacija. Projekt je vrijedan nešto više od osam milijuna eura, financiran dijelom iz europske blagajne, i kompletno će promijeniti v…
Šefica šibensko-kninske Lučke uprave za Morski HR: “Većina ljudi želi uspostavu reda na pomorskom dobru!”
ŠIBENIK - Nekadašnja pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj, Jadranka Fržop, od početka 2021. godine preuzela je palicu ravnateljice Lučke uprave Šibensko-kninske županije. Po struci pravnica, svoje je prve poslovne korake napravila u Općini Pirovac 1997., a već…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.