2 min. čitanja

Butković potvrdio: Jadrolinija ove godine nabavlja 6 novih brodova

Butković potvrdio: Jadrolinija ove godine nabavlja 6 novih brodova
Foto: Screenshot / Youtube / Ilustracija

Ove se godine ide u nabavu šest novih brodova za Jadroliniju od kojih će jedan biti namijenjen za liniju koja spaja Šipan, Lopud, Koločep i Dubrovnik, najavio je to na današnjoj sjednici Sabora ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Brodovi će se nabavljati kroz Nacionalni program oporavka, a uključivat će tri putnička broda i tri katamarana čija gradnja bi trebala početi ove godine. Jedan od tih novih brodova ide u Dubrovnik, poručio je Butković odgovarajući na upit dubrovačkog gradonačelnika HDZ-ovog Mata Frankovića koji je upozorio na dotrajalost broda „Postira” koji spaja Dubrovnik i Elafite.

Foto: Boris Kačan

Dok ne dođe novi brod, “Postira” će na servis ili će se nabaviti polovni brod kako bi linija funkcionirala, dodao je ministar.

Franković je upozorio da je “Postira” napravljen prije 60 godina te da zbog dotrajalosti predstavlja ozbiljnu opasnost za putnike i posadu. Podsjetio je i na nedavni nemili događaj.

– Naime, 25. listopada 2021. godine zbog dotrajalosti plovilo je imalo pomorsku nezgodu, srećom bez posljedica za ljudske živote, te su svi bili uvjereni kako se nakon toga navedeno plovilo više neće vratiti u plovidbu na liniji 807. Međutim, navedeno plovilo se nakon remonta vratilo te ponovno vrši prijevoz na navedenoj liniji – istaknuo je Franković.

Podsjetio je dubrovački gradonačelnik ministra i na obećanja Uprave Jadrolinije o nabavi novijeg plovila.

– U zadnjih 20 godina promijenilo se više predsjednika Uprava Jadrolinije, otprilike jednaki broj je bio i obećanja kako će elafitski otoci dobiti novije plovilo, radili su se nacrti, prezentirali javnosti no, do današnjeg dana od toga svega nije se dogodilo ništa. Želim napomenuti kako se radi o iznimno isplativoj liniji koja najmanje 6 mjeseci u godini radi s punim kapacitetom. Stoga je još nerazumnija dugogodišnja ogluha Uprave Jadrolinija na probleme stanovnika Elafita, ali istovremeno i ignoriranje sigurnosnih aspekata plovidbe brodom Postira, gdje se gotovo svakodnevno u potencijalnu opasnost dovode posada i putnici – kazao je Franković.

Ministar Oleg Butković potvrdio je da je ministarstvo o tome već razgovaralo s upravom Jadrolinije, koja zbog utjecaja pandemije i smanjenog prihoda nije mogla ići u nabavku novih brodova. No ove godine ipak idu u nabavku novih plovila.

– U ovoj godini smo kroz Nacionalni program oporavka planirali nabavku 6 novih brodova, i to 3 katamarana i 3 nova putnička broda, od čega bi dva bila do 45 metara na hibridni pogon. Oni bi zadovoljili potrebe ne samo Elafita, nego i lošinjskog arhipelaga. Projekti su završeni, a dokumenti će biti predani Jadroliniji koja će raspisati natječaj. U ovoj godini krenut će gradnja tih brodova, a kroz 2023. godinu bit će izgrađena dva nova broda, od kojih će jedan prometovati na navedenoj liniji. Do tada ćemo pokušati naći način da “Postira” to servisira i da se možda nadomjesti kupnjom polovnog broda – poručio je Butković.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.