Butković obišao radove na projektima u Ninu i Privlaci: "Skraćivanje plovnog puta za 11 milja znači preporod!"

PRIVLAKA/NIN - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je danas radove na projektima u Ninu i Privlaci, koje sufinancira njegovo Ministarstvo.

Među njima su i radovi na projektu proširenja i produbljenja Privlačkog gaza, vrijedni su više od 2,3 milijuna eura, a dovršetkom tih radova povezati će se Zadarski i Velebitski kanal te skratiti plovni put i povećati sigurnost pomorskog prometa.

Prije više od 10 godina razvila se ideja i započelo se sa radnjama potrebnim za realizaciju ovog zahvata, da bi u ožujku 2022. Pomgrad inženjering konačno započeo sa izvođenjem radova na proširenju i produbljenju Plovnog kanala Privlački gaz. Direktor Plovputa, Mate Perišić pojasnio je što će to značiti za plovnost:

- Skraćuje se za 11 milja i značit će preporod za ovaj kraj uz veću sigurnost prometa. Zamislite koliko će to uštedjeti vremena, goriva i živaca u plovidbi.  Investicija je 16 milijuna kuna – od toga 40 posto Plovput, 42 posto ministarstvo, a ostatak financiraju Općine i Županija.

Butković o odbjegloj jahti: “Nije točno da nije imala upisano ograničenje!”
Nije točno da nestala jahta u registru nije imala upisano nikakvo ograničenje rekao je ministar Oleg Butković odgovorajući na novinarske upite o o ruskoj jahti koja je nestala iz marine u Betini. - Još uvijek utvrđujemo okolnosti nestanka jahte, znamo svi da je nestala pod još uvijek nerazjašnjeni…

Perišić je istakao da se ipak očekuje povećanje troškova jer su cijene svega otišle u nebo.

- Nadamo se završetku projekta iduće godine u ožujku i tada ćemo napraviti rekapitulaciju svih troškova – zaključio je Perišić.

Dovršetak radova predviđen je za ožujak iduće godine.

Butković je obišao i lokacije radova na sanaciji mulova u luci Nin te radove u Sabunikama. Na gatu u Privlaci svečano je otvoren i spomenik privlačkim sabunjarima, a potom i novi dječji vrtić „Sabunić“ u koji je upisano ukupno 75 djece u tri vrtićke i jednu jasličku skupinu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: POVEZIVANJE ZADARSKOG I VELEBITSKOG KANALA Produbljuje se i proširuje kanal Privlački gaz
Radovi na proširenju i produbljenju plovnog kanala Privlački gaz odvijaju se planiranom dinamikom. Plitki je to pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva, smješten između obala kopna i otoka Vira. Ovim važnim pomorskim projektom, povezat će se Zadarski i Velebitski kanal…
PRIVLAČKI GAZ Potpisani ugovori za produljenje i produbljenje važnog plovnog puta i sanaciju glavnog mula u Privlaci | | Morski HR
U Privlaci su danas potpisana dva vrijedna ugovora, Aneks Sporazuma kojim će se urediti međusobni odnosi za realizaciju projekta proširenja i produbljenja Privlačkog gaza i Ugovor o