3 min. čitanja

Butković: "Nema nestašice dizela a velike investicije se nastavljaju"

Butković: "Nema nestašice dizela a velike investicije se nastavljaju"
Foto: MMPI

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković gostovao je u Dnevniku HTV-a. Opovrgnuo je nagađanja o mogućoj nestašici dizela te najavio nastavak velikih infrastrukturnih ulaganja, osobito u željeznicu.

Butković je naglasio da je Hrvatska među tri zemlje s najjačim padom inflacije u europodručju. Kazao je i da po Eurostatu i po prvim procjenama DZS-a inflacija pada.

Podsjetio je da je inflacija deset mjeseci padala te se povećanje bilježi u kolovozu.

- Odmah smo išli u pripremu petog paketa mjera za kućanstva i gospodarstvo, a obavili smo i razgovore s trgovcima jer smo zaključili da je bilo neopravdanog dizanja cijena. Rezultat je značajni pad inflacije. Dobro smo reagirali i donijeli dobre odluke - kazao je.

Državna cesta od zapadnog dijela riječke luke do riječke obilaznice trebala bi biti otvorena sredinom listopada
Državna cesta 403, od zapadnog dijela riječke luke do riječke obilaznice jedan je od najvažnijih cestovnih projekta u Hrvatskoj, vrijedan oko 70 milijuna eura, a budući da radovi idu kraju, trebala bi biti otvorena sredinom listopada, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković. - Nakon…

Na pitanje hoće li inflacija nastaviti padati, ministar je odgovorio da su takve procjene i Ministarstva financija i HNB-a.

- Trebala bi biti oko 3%, oko 2,8% i u 2024. Pratit ćemo situaciju. Peti paket mjera vrijedi do kraja ožujka 2024. i ako bude potrebno, nastavit ćemo s mjerama. To je najmanje što možemo učiniti za građane i njihov standard - poručio je Butković.

Vlada će reagirati ako dođe do nekontroliranog porasta cijena goriva

Komentirajući vijesti s međunarodnih tržišta o cijenama nafte te moguću nestašicu dizela, Butković je naglasio da nestašice dizela nema.

- Razgovarali smo s upravom INA-e i s drugim distributerima, neće biti nestašica goriva. S druge strane, da danas određujemo cijene goriva, došlo bi do smanjivanja cijene benzina za nekoliko centi, a cijene eurodizela bi ostale iste. Pratimo situaciju na tržištu i ako dođe do nekontroliranog porasta cijena goriva, Vlada će reagirati, ima mehanizme. Ne očekujte bilo kakve udare - kazao je.

Butković je govorio i o infrastrukturnim projektima, istaknuvši da se u Hrvatskoj trenutno realiziraju veliki projekti. Uz probijanje druge cijevi tunela Učka, spomenuo je i ugovor za tunel Kozjak, novi ulaz u Split. Ulaganja su u prometnu infrastrukturu oko 3,5 milijardi eura.  

Probijena druga cijev tunela Učka - Plenković: “Nova kvaliteta života za Istarsku i Primorsko-goransku županiju”
Probijena je druga cijev tunela Učka. Nakon gotovo 1000 dana radova, paralelnog probijanja cijevi s obje strane, probijen je posljednji dio tunela dugog 5600 metara. Kvarner i Istra desetljećima čekaju drugu cijev, tunel je probijen, ali na prolazak njome morat će još pričekati jer se radovi nastavl…

Najavljuje nastavak velikih ulaganja u sljedećih 10-ak godina, za što su osigurana sredstva i kroz NPPO i kroz novu omotnicu i kroz nacionalna sredstva.

Najviše ulaganja najavio je u željeznicu.  

- Sljedećih osam do deset godina obnovit ćemo kompletnu željezničku infrastrukturu na razinu na kojoj je danas u Hrvatskoj autocestovna infrastruktura. To je dobro i za rast gospodarstva i BDP-a, velike investicije se nastavljaju - zaključio je Butković.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.