2 min. čitanja

Butković: "Dvadeset godina star zakon omogućio je 18 ograđenih plaža, toga više neće biti, a bit će visokih kazni!"

Butković: "Dvadeset godina star zakon omogućio je 18 ograđenih plaža, toga više neće biti, a bit će visokih kazni!"
Foto: HRT / Screenshot

Novi zakon o pomorskom dobru izazvao je burnu raspravu. Premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj sjednici Vlade rekao je da dio oporbe grubo manipulira činjenicama i lažno optužuje Vladu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, ujedno potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, Oleg Butković, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da se Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama nije donio 20 godina.

- Zakon koji je na snazi je iz 2003. godine i po tom zakonu imamo u Hrvatskoj 18 ograđenih plaža. Cilj novog zakona je da se uvede bolji nadzor i da se na bolji način zaštiti pomorsko dobro jer praksa pokazuje da su se na pomorskim dobrima događale stvari koje nisu bile dobre - nezakonita gradnja, uzurpacije itd., rekao je.

Plaže posebnih namjena

Na pitanje hoće li s novim zakonom biti više plaža u koncesiji, ministar Butković odgovorio je da će o tome odlučivati prostorni planovi i lokalna samouprava.

- Imamo čitav niz koncesioniranih plaža. Koncesije ostaju i dalje kao mogućnost, ali uz transparentniju i bolju pripremu koncesioniranja. Nema više dodjele koncesije po babi i stričevima, istaknuo je.

- Zabranjeno je ograđivanje. Bit će posebne plaže - plaža posebnih namjena, nudističke, plaže specijalnih bolnica, plaže za pse... i tu će ostati mogućnost ograđivanja bez ikakve manipulacije da bi netko mogao iskoristiti i ograditi plažu koja nije te namjene, dodao je, te poručio svim građanima: nikome se neće zabraniti da dođe na plažu i da se kupa.

Bolja kontrola

- Do sada smo u postojećem zakonu imali da je Ministarstvo preko lučkih kapetanija provodilo nadzor nad pomorskim dobrom. Sada dajemo veće ovlasti lokalnoj samoupravi da sa svojim redarima - komunalnim ili lučkim - može izvršiti kontrolu. Oni neće kontrolirati građane nego koncesionare i sve koji budu uzurpirali pomorsko dobro, rekao je Butković.

Dodao je kako uvode veće kazne.

- Do sada je maksimalna kazna bila 33.000 eura, a sada će biti 130.000 eura za one koji budu radili nezakonite stvari na pomorskom dobru, naglasio je.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MIJENJAJU SE SPORNE ODREDBE Butković prihvatio prijedloge o preciznijoj definiciji plaža u novom Zakonu
U Saboru se odvija rasprava o novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama. Danas je na rasporedu prvo čitanje i već u uvodnoj raspravi je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prihvatio prijedlog HDZ-ovih zastupnika Krunoslava Katičića i…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.