2 min. čitanja

MIJENJAJU SE SPORNE ODREDBE Butković prihvatio prijedloge o preciznijoj definiciji plaža u novom Zakonu

MIJENJAJU SE SPORNE ODREDBE Butković prihvatio prijedloge o preciznijoj definiciji plaža u novom Zakonu
Foto: Arhiv / MMPI / Morski HR

U Saboru se odvija rasprava o novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama. Danas je na rasporedu prvo čitanje i već u uvodnoj raspravi je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prihvatio prijedlog HDZ-ovih zastupnika Krunoslava Katičića i Josipa Borića, vezan za plaže.

U javnosti se posljednih dana povela burna rasprava oko Nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, a ponajviše spora bilo je u dijelu Zakona koji uređuje pojam "plaža", odnosno oko pojmova koji uređuju namjenu plaža te njihovog potencijalnog ograničavanja za opću upotrebu.

Plaže će se dijeliti na javne i one za posebne namjene

Ministar Butković je napomenio da i ovakav prijedlog Zakona onemogućava bilo kakvo ograđivanje i ograničavanje pristupa plažama ali da će se ovaj prijedlog prihvatiti te da će plaže imati samo dvije podjele i to na one javne, u kojima će i dalje nedvosmisleno te jasno biti onemogućeno bilo kakvo ograđivanje, naplata ili zabrana pristupa plažama, te na plaže posebne namjene.

Pojam "javna plaža" obuhvatit će sve gradske i ostale plaže ispred hotela, kampova i turističkih naselja, a unutar pojma plaža posebne namjene bit će navedeno za koje namjene se navedeno odnosi (primjerice zdravstvene, nudističke, pseće i slično).

Ono što je najvažnije, na plažama neće smjeti biti naplate, niti ikakvog ograničavanja pristupa javnosti.

Dodatno preciziranje ograničenja na pomorskom dobru od strane koncesionara

Doznajemo također da je u planu i dodatno preciziranje dijela zakona koji se odnosi na koncesionare, a koji je naišao na nerazumijevanje u dijelu javnosti. Naime, mnogima je sporan i članak 11. spomenutog Nacrta prijedloga zakona u kojem stoji da se "na dijelu pomorskog dobra opća upotreba pomorskog dobra može ograničiti ili iznimno isključiti na određeno vrijeme na temelju koncesije te davanjem luke otvorene za javni promet na upravljanje lučkoj upravi sukladno prostornim planovima".

Iako su iz resornog ministarstva često pojašnjavali da se to ne odnosi na plaže koje su posebno definirane Zakonom, već isključivo na vojne luke, LNG terminale, brodogradilišta ili dijelove javnih luka u kojima je granični prijelaz i carinski nadzor, gdje ni sada nije omogućena opća upotreba takvog prostora, predlagatelji zakona su se obvezali da će i ovaj dio preciznije definirati, kako bi se Zakon u saboru mogao donijeti, nadaju se, konsenzusom svih političkih opcija.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.