2 min. čitanja

Butković: "Analizirat će se što se događalo u sezoni, cijene smještaja, hrane i pića zbog kojih inflacija opet raste"

Butković: "Analizirat će se što se događalo u sezoni, cijene smještaja, hrane i pića zbog kojih inflacija opet raste"
Foto: Vlada RH

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je u četvrtak da određene analize još predstoje, no da će se kod donošenja novog paketa mjera voditi računa i o tome da su neki neopravdano dizali cijene, čime su odgovorni da inflacija sada ponovno raste.

Naime, prema objavljenoj prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su u odnosu na isti lanjski mjesec u prosjeku više za 7,8 posto, dok su na mjesečnoj razini porasle 0,6 posto. To je na godišnjoj razini veća stopa inflacije nego u srpnju, kada je iznosila 7,3 posto, a to je i prvi rast inflacije nakon osam mjeseci pada. Inflacija je, naime, postupno popuštala od studenoga prošle godine, kada je dosegnula rekordnih 13,5 posto.

Butković je rekao da u analizu oko inflacije treba uključiti i Hrvatsku narodnu banku te vidjeti što o svemu ona kaže. Naime, Butković je rekao da neki podaci nisu najjasniji, konkretno oni o rastu cijena energenata, a kojeg, s obzirom da su na snazi mjere Vlade za ograničenje cijena energenata, "de facto" nije bilo.

- Cijena plina i struje u Hrvatskoj nije povećana, nešto malo je u strukturi gorivo išlo gore, međutim mi s držanjem još uvijek jednim dijelom trošarina štitimo tu cijenu goriva, da ona u odnosu na zemlje EU-a i šire bude jedna od najnižih - izjavio je Butković nakon sjednice Vlade.

U tom smislu, razmotrit će se i mjere pomoći građanima i gospodarstvu, s obzirom da 30. rujna istječu mjere vezane za ograničenje cijena električne energije.

- Ukoliko bi taj trend išao gore i slijedeći mjesec, onda će se vjerojatno morati donositi neke mjere koje će biti, neću reći restriktivnije, ali ozbiljnije u odnosu na ove - izjavio je Butković.

Upitan na koga se te opaske odnose, Butković je rekao da na "sve one u lancu koji su odgovorni da inflacija sada ponovno raste". Rekao je da se trenutno još u nikog neće "upirati prstom", no da će se analizirati i ono što se događalo u turističkoj sezoni, spomenuvši i hotele i cijene usluga, pa tako i hrane i pića.

- Vidjeli ste da je u strukturi i postotku tu najveće učešće u rastu inflacije. Tu je vjerojatno bilo neopravdanog dizanja cijena, to je očito i tu ćemo i kod donošenja novog paketa mjera voditi računa - istaknuo je Butković.

Rekao je da bi odluka o novom paketu trebala biti donijeta sredinom rujna, no i ponovio da treba još napraviti i određene analize.

No, kako je poručio, mjere Vlade će biti odgovor i na energetsku krizu i činjenicu da "stvari još uvijek nisu stabilne", pri čemu građani ne trebaju očekivati nikakav dodatan udar, a s druge strane, bit će i poruka svima onima koji su se u vrijeme kada je Vlada donosila mjere "ponašali neodgovorno i kao da ih je baš briga".

- Taj će morati snositi posljedice, tako je to u životu uvijek - poručio je Butković.

Na pitanje novinara o tome ostaje li porez na ekstraprofit, Butković je odgovorio da će se i o tome razgovarati, a da će ga se možda i proširiti.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.