2 min. čitanja

BRODOGRADITELJI U DRVU - U Betini ozbiljno čuvaju i prenose znanje starih kalafata

BRODOGRADITELJI U DRVU - U Betini ozbiljno čuvaju i prenose znanje starih kalafata
Foto: Udruga "Betinska gajeta 1740"

BETINA - Udruga "Betinska gajeta 1740" osnovana je 30. svibnja 2011. godine, a radi na očuvanju i prijenosu brodograditeljskih znanja, u prvom redu umijeća gradnje betinske gajete i drugih drvenih brodova, popularizaciji upotrebe drvenog broda te edukaciji jedrenja i veslanja na drvenom brodu.

Kroz projekt "Brodograditelji u drvu" kojeg provode s ciljem dokumentacije i promocije aktivnih brodograditelja obrtnika izradili su bazu dokumentarnih videa i fotografija brodograditelja, njihova rada, brodova u tijeku obnove i gradnje te u plovidbi. Neki prizori brodova čista su umjetnost!

Foto: Udruga "Betinska gajeta 1740"

Članovi udruge su betinski brodograditelji, vlasnici tradicijskih drvenih brodova i zaljubljenici u drvenu brodogradnju i pomorsku baštinu.

Udruga je inicijator otvaranja Muzeja betinske drvene brodogradnje, sudjelovala je u prikupljanju predmeta i dokumentiranju kazivanja za stalni postav, a velik doprinos ima i u današnjem radu te ustanove.

Pokrenuli su i inicijativu za osiguravanje veza drvenih brodova koji se danas nalaze u Muzeju na otvorenom, jedinstvenom projektu na hrvatskoj strani Jadrana. Na temelju naše prijave 2016. godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske zaštitilo je umijeće gradnje betinske gajete kao nematerijalno kulturno dobro.

Središnji događaj koji Udruga organizira je je Regata za dušu i tilo. Regata za dušu i tilo je manifestacija koja za cilj ima zainteresirati mlade naraštaje za drveni brod i upravljanje brodom, u tri klase gajeta, leut i lađa. Regata se u Betini odžavala od 2003. u suradnji s Jedriličarskim klubom Žal, a po osnivanju Udruge 2011. godine organizaciju je preuzela udruga "Betinska gajeta 1740" uz pomoć Turističke zajednice mjesta Betina.

Foto: Udruga "Betinska gajeta 1740"

Ova udruga organizira i regatu u klasi gajeta pod nazivom Vanka škvara, a djeluje i kao suorganizator ženske veslačke regat Dlan i veslo, te mjesnih vjerskih proslava.

Promociju svojih aktivnih brodograditelja obrtnika napravili su i pomoću videa, koja su objavili na svom Youtube kanalu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.