1 min. čitanja

Brodar platio 10 milijuna dolara kazne zbog štete na podvodnom grebenu

Brodar platio 10 milijuna dolara kazne zbog štete na podvodnom grebenu
Foto: Twitter/Maldives National Defence Force

Vlada Maldiva spremna je nakon 3 i pol mjeseca pustiti na slobodu grčki bulker koji je zadržala nakon što se brod u kolovozu zabio u podvodni greben. Osim što su zadržali brod, Maldivi su grčkom brodaru naplatili novčanu kaznu, ali i troškove popravka grebena.

Brod Navios Amaryllis nosivosti 58,735 dwt plovio je iz Indije za Južnu Afriku kada se zbog iznenadnog kvara nasukalo na greben. Deset dana trajalo je odsukavanje bulkera za što je morao doći tegljač iz više od 500 Nm udaljene Šri Lanke.

Foto: Twitter/Maldives National Defence Force

Vlasti Maldiva odlučile su zadržati brod na svom teritoriju dok ronioci ne provjere štetu na podvodnom grebenu i dok se ne istraži uzrok nesreće. Ispalo je da se motor broda pregrijao i ugasio zbog čega je brod satima plutao u vodama Maldiva, bez da je posada broda obavijestila lokalne vlasti na svoje stanje i na potencijalnu opasnost.

Brodaru je stoga naplaćena kazna od 10 milijuna američkih dolara, u što su uključeni i troškovi sanacije oštećenog grebena. Kompanija Navios Maritime Partners iz Grčke, koja je vlasnik broda, žalila se na iznos kazne, no vlasti Maldiva ostale su neumoljive. Kazna je plaćena prije nekoliko dana pa bi brod uskoro trebao biti prepušten njegovim vlasnicima.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.