2 min. čitanja

BROD OD BETONA Prednosti i mane ribarskog plovila iz Premanture

BROD OD BETONA Prednosti i mane ribarskog plovila iz Premanture
Foto: HRT / Screenshot

PREMANTURA - Od kojih se materijala može napraviti brod? Logičan je odgovor drvo, plastika, čelik....no, ima li ih još?

Vratimo se najprije u daleku 1848. godinu. Francuz Joseph Louis Lambot tada je izumio pojačani beton - ferocement koji se sastoji od armature i sloja betona.

On je prvi započeo malu industriju izgradnje brodica s betonskim trupovima. Beton - potpuno nelogičan izbor za plovilo, no postao je popularan tijekom Drugog svjetskog rata jer je čelik bio skup i nedostupan.

Također, betonski su brodovi bili otporni na mine koje nisu imale funkciju pri dodiru o betonsko korito. U nacističkoj Njemačkoj, naredbom Adolfa Hitlera napravljeno je 50 takvih brodova koji su opskrbljivali mornaricu u Baltičkom i Sjevernom moru. 

Danas su preživjela samo dva - "Capella" koji se nalazi u Njemačkoj i "Sip" koji se nalazi u Beogradu. Kod nas je pak, izrada betonskih brodova bila popularna 80-ih i 90-ih godina. U premanturskoj lučici pronašli smo jedan betonski ribarski brod, javlja HRT.

Roberte, ovo je brod od betona? Brod iz miješalice?

- Ja sam ga kupio već gotovog, ne bi to nikad radio, to je rad. Armatura je bitna - rekao je Robert Giotta, ribar, Premantura.

Armatura i elastičnost. Zvuči ludo - elastični beton koji plovi. 

- On ima rebra od žice napravljena. Onda ide armatura 8 mm, ovisno o konstrukciji. i onda ide žica...onda se navlači beton, nisam nikad bio na gradnji, ali s jedne i druge strane idu majstori i navlače ga koliko je debljina 3 centimetra, i onda se moči mjesec dana da dobije elastičnost - govori.

Brod je napravljen 91'. Ima puno prednosti u odnosu na plastiku ili drvo. Gotovo ga ne treba farbati. 

- Ja ga nisam 7 godina vadio van...neki brod drveni da sedam godina ne izvadiš van, nećeš ga više ni izvadit, pojeli bi sve crvi - govori.

Motor mu ima idealnu snagu za vući koću kaže Robert i poručuje - betonski brod je poput radnog džipa i ne može se usporediti s jahticama. Njime će kaže, ribariti do penzije. A poslije?

- Poslije ću ga staviti negdje na njivu, bit će glamping za turiste. Ovaj brod more na njivu, drveni bi se raspao - ispričao je Robert za HRT.

Kakva multifunkcionalnost! Pa vi sad probajte reći da betonski brodovi nisu praktični!

Marko Percan

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.