3 min. čitanja

Brod koji tone u Medulinskom zaljevu imao čak 9 nedostataka, a protiv vlasnika se vodi postupak na sudu!

Brod koji tone u Medulinskom zaljevu imao čak 9 nedostataka, a protiv vlasnika se vodi postupak na sudu!
Foto: Manuel Angelini / Istra24

MEDULIN - Protiv Josipa Flaha, vlasnika broda „Franka“ koji se nalazi u Medulinskom zaljevu djelomično potopljen, Lučka kapetanija Pula vodi prekršajni postupak još od svibnja 2020. godine. Naime, inspekcijskim pregledom u luci Medulin, brodu je utvrđeno ukupno devet nedostataka te mu je stoga izdano rješenje o zabrani plovidbe. Brod za plovidbu nije sposoban, a vlasnik ga nije održavao, pa on predstavlja opasnost po osobe na brodu i opasnost za okoliš, izvijestili su za Istra24 iz Ministarstva mora prometa i infrastrukture.

Postupak na Visokom prekršajnom sudu

Radi svega navedenog, protiv vlasnika kao pravne i odgovorne osobe, pokrenut je i prekršajni postupak, na koji je okrivljenik uložio prigovor. Trenutno je predmet na Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske.

Josip Flah je za ovaj portal izjavio kako se putnički brod „Franka“ u Medulinskom zaljevu nalazi osam mjeseci te da ga preuređuje za prijevoz putnika.

Iz kojih je razloga brod počeo tonuti u noći s 13. na 14. listopada nije mu, kaže, poznato, a već dva tjedna, uvjerava, pokušava naći tvrtku koja se bavi podvodnim radovima i uz čiju bi pomoć brod mogao ispraviti, isprazniti te na koncu i izvaditi iz mora. Uvjeravao nas je također kako o nikakvoj ekološkoj šteti nema govora.

Vlasnik: "Ni sam ne znam kako je došlo do ovoga!"

- Rezervoari su potpuno prazni. Unutra je mogla biti eventualno mala kantica benzina od dvije litre, ali dizela ni kap! Kupio sam taj brod za prijevoz turista i ovdje je bio na vezu zadnjih osam mjeseci. Upravo su u tijeku bili radovi preuređenja, i ni sam ne znam kako je došlo do ovoga i zašto se brod odjednom počeo potapati, izjavio je Flah za naš portal znajući da brod ima barem devet nedostataka koji ga čine opasnima po osobe na brodu te opasnima za okoliš.

A dan nakon što se brod počeo potapati medulinska tvrtka Buža d.o.o. poduzela je određene mjere predostrožnosti koje su i dalje na snazi.

- Od Lučke uprave dobili smo samoupijajuće brane koje smo postavili oko cijelog broda dugog 16 metara, da ne bi došlo do bilo kakvog zagađenja u našem Medulinskom zaljevu. Trenutno smo u kontaktu s vlasnikom i nadamo se kako će brod što prije biti izvučen na remont - rekao je direktor Buže, Neno Lorencin.

Foto: Manuel Angelini / Istra24

U više od dva tjedna učinjeno nije ništa

No, brod do danas nije izvađen iz mora. Potvrdili su to i iz Ministarstva.

Lučka kapetanija Pula promptno je reagirala. Utvrđeno nije nikakvo značajnije onečišćenje, ekološka niti materijalna šteta. Vlasniku je istog dana uručeno rješenje kojim se nalaže uklanjanje i vađenje potopljenog broda, a Općini Medulin da postavi samoupijajuće brane oko broda, što su oni i učinili - stoji u odgovoru Ministarstva mora.

Dinamikom rješavanja ovog problema nije zadovoljan ni općinski načelnik, Ivan Kirac.

- Nama je u interesu da se plovilo što prije podigne i "odšlepa", a ne da ovako stoji polupotopljeno u zaljevu. Čini mi se da se sve skupa rješava presporo - kazao je Kirac.

Devet nedostataka utvrđenih na brodu prije više od dvije i pol godine bili su, očito, pretežak teret za Franku koja i danas nastavlja tonuti u plićaku Medulinskog zaljeva.

Martina Pereša

PROČITAJTE JOŠ:

Ispred Medulina već dva tjedna tone brod - Vlasnik: “Nisam našao službu za podvodne radove”
U Medulinskom zaljevu, nedaleko kampa Medulin i uz samu Marinu, prije više od dva tjedna počeo je tonuti brod u vlasništvu poduzetnika Josipa Flaha. Brojnim Medulincima prizor se, jasno, nimalo ne sviđa, pa su i novinarima po dolasku na teren kazali kako se boje da u brodu ima
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.