1 min. čitanja

Brod koji su potopili Hutisti prijeti okolišu Crvenog mora, ali i sudarom drugih brodova tim vitalnim pomorskim putem

Brod koji su potopili Hutisti prijeti okolišu Crvenog mora, ali i sudarom drugih brodova tim vitalnim pomorskim putem
Foto: Američka središnja komanda CENTKOM

Brod u vlasništvu Velike Britanije kojeg su prošlog mjeseca napali hutisti, potonuo je u Crvenom moru, potvrdila je u subotu američka vojska, ponavljajući upozorenje jemenske međunarodno priznate vlade da teret opasnog gnojiva na brodu predstavlja rizik za morski život.

Brod Rubymar registriran u Belizeu prvi je ipotopljeni brod otkako su Hutisti počeli ciljati komercijalne brodove u studenom. Ti napadi dronovima i projektilima prisilili su brodarske tvrtke da preusmjere brodove na dužu rutu oko južne Afrike, ometajući globalnu trgovinu odgađanjem isporuka, što prouzrokuje veće troškove.

Potonuvši ispod površine, plovilo također predstavlja opasnost zbog mogućnosti sudara s drugim plovilima koja prolaze prometnim plovnim putovima ove pomorske rute, navodi Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) u svojoj izjavi na Twitteru.

Rubymar je potonuo u južnom Crvenom moru kasno u petak ili rano u subotu, prema izjavama jemenske vlade i CENTCOM-a. Američka vojska ranije je rekla da je raketni napad 18. veljače značajno oštetio brod za rasuti teret i izazvao naftnu mrlju od 29 km. Brod je prevozio oko 21.000 metričkih tona gnojiva, priopćio je CENTCOM u subotu.

Hutisti, koje pomaže Iran i kontroliraju sjever Jemena i druga velika središta, kažu kako je njihova kampanja znak solidarnosti s Palestincima u Gazi. Njihovi napadi potaknuli su niz napada Sjedinjenih Država i Britanije na njihove položaje, a naveli su i druge mornarice da pošalju brodove u regiju kako bi pokušali zaštititi vitalnu trgovačku rutu Sueskog kanala.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.