2 min. čitanja

Ovo je za sada najveća opskrba bio LNG-jem. Isporučeno 2.200 tona u luci Rotterdam!

Ovo je za sada najveća opskrba bio LNG-jem. Isporučeno 2.200 tona u luci Rotterdam!
Foto: Screenshot/YouTube

Hapag-Lloyd je postao najnovija kompanija koja je isprobala bio-LNG kao brodsko gorivo.

U dosad najvećoj operaciji ship-to-ship bunkeriranja bio-LNG-a, STX Group i Titan Clean Fuels isporučili su 2.200 tona alternativnog goriva za Hapag-Lloydov "Brussels Express" u luci Rotterdam, prenosi The Maritime Executive.

Bio-LNG koji se koristi u pomorskoj industriji proizvodi se od sirovina biomase poput ljudskog ili poljoprivrednog otpada. Bio-LNG može imati net zero ili čak net negative emisiju stakleničkih plinova na temelju životnog ciklusa, ovisno o metodi proizvodnje, prema Titanu.

Izgrađen 2014. godine od strane Hyundai Heavy Industries, "Brussels Express" je postao prvi veliki kontejnerski brod na svijetu koji je pretvoren na LNG pogon u rujnu 2020. Rekonstrukcija, izvedena u brodogradilištu Huarun Dadong u Šangaju, koštala je 35 milijuna dolara.

Opskrba "Brussels Expressa" bio-LNG-om dio je plana Hapag-Lloyda da ponudi klimatski prihvatljive usluge prijevoza. Kompanija planira postati potpuno ugljično neutralna do 2045. godine i kaže da su na putu prema svom cilju. Tvrtka je smanjila emisije stakleničkih plinova svoje flote za 0,8 milijuna tona u 2023. u usporedbi s prethodnom godinom.

Jan Christensen, viši direktor nabave goriva u Hapag-Lloydu, rekao je da, iako je opskrba brodova velikim količinama bio-LNG-a moguća, još je uvijek potreban veći napredak u pogledu potrebne infrastrukture i propisa.

Titan trenutno gradi najveće svjetsko bio-LNG postrojenje u amsterdamskoj luci, koje će imati kapacitet proizvodnje 200.000 tona godišnje. Neovisni dobavljač nedavno je unajmio "Alice Cosulich", povećavši svoju flotu za bunkeriranje na tri.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

ČUDO U SUPETRU Čovjek ulio više goriva nego što mu stane u rezervoar!
Kada do kraja napuni svoj motocikl u njega stanu 32 litre, a na ovoj čudesnoj postaji na Braču unutra je uspio “uvaliti” gotovo 35 litara. Lijevao je dakle gorivo u motocikl i primijetio da je brojač litara pokazao više litara od količine goriva koliko mu može stati u rezervoar. Kako
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.