3 min. čitanja

Brod francuske Nacionalne mornarice u posjetu Splitu

Brod francuske Nacionalne mornarice u posjetu Splitu
Foto: HRM/D. Mišić

SPLIT – Višenamjenski brod za pomoć i podršku (Le bâtiment de soutien et d’assistance Métropolitain – BSAM) “La Seine” (A604) iz sastava francuske Nacionalne mornarice stigao je u posjet Splitu. FS SEINE A604 je duljine 70,3 metara, širine 15,8 metara te gaza 5 metara, a posada mu broji 32 člana. Uplovio je u subotu u luku Lora, a ostat će tamo do sutra.

– Posjet francuskog broda aktivnost je bilateralne vojne suradnje sa Oružanim snagama Francuske Republike. U okviru aktivnosti, zapovjednika broda poručnika bojnog broda Juliena Lapierrea, vojnu izaslanicu Francuske Republike u RH pukovnicu Florence Skrlj i francusko izaslanstvo, u ponedjeljak, 7. veljače, primio je zamjenik zapovjednika Pomorske baze Split brigadir Alen Vukman. Program posjeta nastavio se posjetom izaslanstva Poglavarstvu grada Splita – šturo su izvijestili o događaju iz Ministarstva obrane.

Foto: Ante Javorčić

Osim Hrvatske, brod “La Seine” posjetit će Albaniju i Maltu, a zadatak njegove posade A je posjeta lokalnim vlastima, suradnja s oružanim snagama zemlje-domaćina u sklopu francuskog predsjedanja Europskom Unijom, te autonomna procjena situacije i predanost slobodi plovidbe, opširnije o ovome piše portal Obris.

U sklopu bilateralne vojne suradnje s Oružanim snagama Francuske Republike, zapovjednika broda poručnika bojnog broda Juliena Lapierrea, vojnu izaslanicu Francuske Republike u RH pukovnicu Florence Škrlj i francusko izaslanstvo, u ponedjeljak, 7. veljače, primio je zamjenik zapovjednika Pomorske baze Split, brigadir Alen Vukman. Nakon posjeta HRM-u, francusko je izaslanstvo primio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Zapovjednik Lapierre upoznao je gradonačelnika i s brojnim zadaćama koje posada “La Seine” obavlja u plovidbama Mediteranom i Jadranskim morem, kao i s aktivnostima koje se obavljaju u sklopu bilateralne suradnje s kolegama iz HRM-a. Po završetku susreta domaćin i gosti razmijenili su prigodne darove.

Foto: Obris

Iako ga u priopćenju MORH naziva “logističkim”,  “La Seine” je višenamjenski, visokotehnološki brod dužine 70,3 metara, širine 15,8 metara, deplasmana od 2500 tona, te gaza od 5 metara. Pogon mu daju dva dizelska motora snage po 2.650kW. Posada je incijalno brojila 17 članova, no u međuvremenu je došlo do njenog proširenja na 33 člana. Brod se u flotnoj službi nalazi od 24. srpnja 2019. godine. Namijenjen je za čitav niz zadaća: od pružanja logističke podrške brodovima i podmornicama na moru, obavljanja akcija traganja i spašavanja, ophodnih misija, do akcija čišćenja mora od zagađenja, a služi i kao matični brod za ronioce i izvođače podmorskih radova.

Brod “La Seine” je u rujnu 2020. u pratnji francuske napadajne podmornice Émeraude (S604) krenuo na tzv. “Mission Marianne” – do prosinca 2020. godine stigli su na Pacifik, plovili od Australije i Guama do Japana, da bi u veljači 2021. godine obavili i plovidbu Južnokineskim morem, u sklopu međunarodnih napora za očuvanje tamošnjeg otvorenog mora pred kineskim presizanjima. Francuska ministrica obrane Florence Parly taj je poduhvat opisala kao: “jasan dokaz sposobnosti naše Francuske mornarice, da izvrši raspored na veliku daljinu i dugo trajanje u suradnji s australskim, američkim te japanskim strateškim partnerima”.

Nakon ovog poduhvata, brod “La Seine” je u srpnju 2021. završio na remontu. U luci Toulon obavljeni su tehnički prepravci, te je kao prvi od francuskih BSAM-ova doživio određene izmjene pramca, pojačanja svojih samoobrambenih sposobnosti te povećanje kapaciteta spavaonica. Kao brod koji je posebno pogodan za potporu lokalnim partnerima u osiguranju i zaštiti njihovih pomorskih prilaza, BSAM “La Seine” isplovio je iz Toulona 1. veljače, te preko Mediterana stigao u Jadran kao prvo odredište nakon remonta, piše također Obris. Osim suradnje sa zemljama saveznicama, zadatak posade “La Seine” je pomorsko patroliranje i autonomna procjena situacije na središnjem Mediteranu.

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.