2 min. čitanja

Britanci u Perzijski zaljev šalju jedan od svojih najubojitijih ratnih brodova

Britanci u Perzijski zaljev šalju jedan od svojih najubojitijih ratnih brodova
Foto:Youtube/Screenshot

Brodu je ime HMS Diamond i razarača je tipa 45 koji ima sposobnost presretanja projektila, Sve se događa nakon što su jemenski pobunjenici Huti prošlog tjedna oteli teretni brod povezan s Izraelom u Crvenom moru.

Nema dugo da smo pisali o tome kako združene europske snage sastavljene od 10 zemalja šalju vojne patrole na Baltik predvođene upravo Ujedinjenim Kraljevstvom. Sada to isto Ujedinjeno Kraljevstvo šalje svoj drugi po razarač prema Bliskom istoku, točnije u Perzijski zaljev. Riječima britanskog ministra obrane - kritično je bitno da Britanija pojača svoju prisutnost u regiji, prenosi BBC.

Što god tko mislio o tome, jer o takvim bi se izjavama dalo raspravljati, a netko će zaključiti kako se povijest eto opet ponavlja.

Poruka Iranu

Britanci izgleda slanjem razarača šalju jasne poruke Iranu i ostalima koji predstavljaju potencijalne prijetnje (vjerojatno zapadnim interesima) u svjetlu rasplamsalog sukoba Izraela i Hamasa. Tako se Britanci pridružuju Amerikancima koji osim podmornica u regiji imaju i dvije velike skupine nosača aviona. I tako angloameričke snage razmještanjem vojne moći djeluju protiv ugroze koju za sada najviše osjećaju komercijalna plovila u regiji, no zapravo šalju puno snažniju poruku.

Opremljen helikopterom Wildcat, razarač Kraljevske mornarice pridružit će se tako HMS Lancasteru, fregati tipa 23, kao i trima manjim lovcima na mine i pomoćnom brodu Kraljevske flote, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

J.T.

Pročitajte još:

Europa raspoređuje vojsku na Baltiku - situacija je ozbiljna!
BALTIČKO MORE - Deset sjevernoeuropskih država koje čine Združene ekspedicijske snage (Joint Expeditionary Force - JEF) aktivirale su obrambenu klauzulu. Nakon više incidenata u sjevernim vodama povučen je ovaj, pomalo, dramatičan i Europi pomalo nesvojstven potez. Više pomorskih i zračnih kapacite…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.