1 min. čitanja

Europa raspoređuje vojsku na Baltiku - situacija je ozbiljna!

Europa raspoređuje vojsku na Baltiku - situacija je ozbiljna!
Foto:Screenshot/Facebook(Euronews)

BALTIČKO MORE - Deset sjevernoeuropskih država koje čine Združene ekspedicijske snage (Joint Expeditionary Force - JEF) aktivirale su obrambenu klauzulu.

Nakon više incidenata u sjevernim vodama povučen je ovaj, pomalo, dramatičan i Europi pomalo nesvojstven potez. Više pomorskih i zračnih kapaciteta, kako je rečeno, bit će raspoređeno u srcu regije u svrhu pomoći u "zaštiti ključne podvodne infrastrukture", navodi Euronews.

- Ovo je prvi puta da je aktivirana obrambena klauzula od strane združenih snaga,a aktivnosti će započeti s početkom prosinca - izjavili su ministri obrane deset združenih zemalja članica.

Ako ste se pitali koje su to zemlje evo i odgovora. Redom - Velika Britanija, Danska, Estonija, Finska, Island, Latvija, Litva, Nizozemska, Švedska i Norveška. Njemačke na popisu nema.

Signal Rusiji

U Baltiku i na sjevernom Atlantiku će tako biti raspoređeno 20 ratnih brodova, a sve je ovo zapravo jedan veliki signal Rusiji, istaknuo je švedski ministar obrane Pal Johnson.

Zemlje JEF-a u listopadu su se dogovorile kako je vrijeme da pojačaju sigurnost na području Baltika i to nakon incidenta prilikom kojeg je oštećen i zbog curenja zatvoren finski podvodni plinovod koji je vodio prema Estoniji. Kao uzrok je isprva naveden nepoznati vanjski faktor, što je odmah izazvalo i lavinu sumnji u situaciji vrlo napetog susjedstva, no kasnije su finske vlasti izjavile kako je za plinovod oštećen sidrom trgovačkog broda koji je plovio pod kineskom zastavom.

Kineski je brod otišao,no ostala je nervoza koja sada očito dalje raste. Podsjetimo, u rujnu 2022. uništen je plinovod Sjeverni tok, kojim se transportirao ruski plin u zapadnu Europu preko Baltičkog mora prilikom rasta napetosti s Moskvom i invazijom na Ukrajinu.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.