4 min. čitanja

BRIONI KUP Jedna od najljepših regata na Jadranu

BRIONI KUP Jedna od najljepših regata na Jadranu
Foto: JK Delfin

Brioni regata vuče svoje korijene još iz doba Austrougarske, a navodno ju je utemeljio nadvojvoda Karl Stephan još 1896g. Organizator 19. Brioni kupa, JK Delfin nije pribrojavao prethodne godine održavanja. Posebnost regatne manifestacije Brioni odražava se u mnogo čemu, a rekli bi i detaljima kojima JK Delfin pridaje pažnju.

Tijekom jedne regatne manifestacije natjecatelji posjećuju tri lokacije -  Pulu, Fažanu i Brijune, start je podno veličanstvene arene, vezovi su osigurani u Puli i na Brijunima za sve natjecatelje nakon regate, kao i parking za sve natjecatelje koji dolaze autima, a pripremaju se i unikatne nagrade vizuala Np Brijuni već dva mjeseca što daje svoju unikatnost i samoj regati.

- U petak 21.04.  takmičari se okupljaju u pulskoj luci, kod ri gata, u subotu jedre kroz pulsku luku i fažanski kanal prema Rovinju i oko Brijuna, proglašenje je organizirano u Fažani, a u nedjelju je planirano razgledavanje NP Brijuni. Natjecatelji se nakon regate mogu vraćati u Pulu sa brodovima te im je osiguran prijevoz u Fažanu. Za sve koji će brodove vezati u NP Brijuni osiguran je prijevoz turističkim brodom u Fažanu i natrag.  Želimo natjecateljima pružiti potpuni doživljaj regate te po želji mogu doživjeli sve tri lokacije - poručuju iz JK Delfin.

Najmasovnija regata krstaša na sjevernom Jadranu

Ovakva regata održava se jedanput godišnje i takmičari ne žele propustiti doživljaj koji 19. Brioni kup regatna manifestacija pruža. Do danas je prijavljeno već 50tak jedrilica, dvije MAXI jedrilice, raceri i obiteljski krstaši. Prva prijava stigla je iz Austrije, a dva MAXI racera iz Slovenije - Cleansport One i Adriatic Europa su se među prvima prijavili.

Prijave na regatu su otvorene do 17.04.2023. Prijaviti se možete OVDJE.

U prošloj godini je BRIONI kup bila najmasovnija regata krstaša na sjevernom Jadranu koja se odvijala po pravilima HJS, World sailing Rules što govori o njezinoj posebnosti – interesu vrsnih jedriličara i entuzijasta zaljubljenika u puna jedra i regatni duh.

Prije samo mjesec dana entuzijasti JK Delfin organizirali su i Full Moon jedriličarski spektakl koji je okupio 93 prijavljene jedrilice.

- Prema planu u 2023g. JK Delfin organizira 10 regata međunarodnog karaktera koje se voze po OPEN i ORC međunarodnom premjeru. Regate se boduju i za Argonaut kup čije proglašenje slijedi na Jedriličarskoj noći koja se održava u 12.mj. Najbolje plasirani natjecatelji na regatama  pored unikatnih nagrada koje osvajaju na pojedinim regatama imaju priliku osvojiti i nagrade Argonaut kupa - izjavljuje predsjednica Jk Delfin – Sanja Vale Čupić.

Regate koje se boduju u Argonaut kupu su Full Moon, Brioni, Arena, Trget kup i Barbana, Tivoli, Marinović, Tko prije na Unije, Istra pod jedrima... Listu svih regata možete pogledati OVDJE.

Međunarodni Jediličarski klub Delfin iz Pule surađuje sa svima koji to žele s ciljem stvaranja dodane vrijednosti programa na regatama stvarajući zanimljive sadržaje natjecateljima i svima na obali. „Kada se male ruke slože sve se može” himna iz dječjeg filma Vlak u snijegu duh je koji zrači i iz JK Delfin.

- Ove godine BRIONI regata starta na Dan planeta Zemlje 22.04. u 11h, a jedri se iz Pule, kroz fažanski kanal prema Rovinju i oko NP Brijuni. Planira se zanimljiva ruta od 20tak nm MAXI jurilicama i obiteljskim krstašima. BRIONI KUP je regatna manifestacija kojom se promovira jedrenje kao stil života, regatavanje kao duh koji imaju vrsni jedriličari ali i entuzijasti. Background nije isti kod natjecatelja kao ni jedrilice koje se voze na regati pa tako ni rezultati. Kako bi poticali sportski duh i regatnu ravnopravnost pored ORC imamo i različite grupe kojima se valoriziraju slični brodovi OPEN cruising, racing, vintage jedrilice, a posebno će se nagraditi i dvojci i samci.

Poanta BRIONI kupa koja se vozi pod sloganom manifestacije Pula pod jedrima je poticati regatnu masovnost, jačati regatni duh u kojem se vrsni jedriličari međusobno takmiče sa sebi sličnima kao i family krstaši, živjeti kulturu jedrenja i regatavanja za sve generacije od 6 do 80g.. ” izjavljuje organizacijski odbor.

Pula pod jedrima

Okupljanje u Puli počinje u petak, 21.04. sa glazbenim programom za sve i jedriličare i posjetitelje sa obale. Nastupati će Techno Vikings, umjetnici koji zrače zaraznom energijom dobre vibre i ritma. Performasom saksofonima otvoriti će 19. Brioni kup u pulskoj luci, na ri gatu u petak u 20h.

Program, Oglas regate /NOR i sve detalje potražite na stranicama organizatora.

BRIONI KUP je druga regata u nizu u 2023g. pod sloganom "Pula pod jedrima" u organizaciji JK Delfin i suorganizaciji partnerskih klubova.

- Nastavljamo gdje smo stali sa Full Moon Pula Sprint noćnom regatom.  Takmičari se ponovo okupljaju. Neki žele revanš. Neki potvrditi plasman. Uzbudljivo i zanimljivo takmičarima i svim gledateljima koji vole igrokaz jedrilica popratiti sa obale ili mora motornim brodicama. Startajući iz veličanstvene Pule, regatavajući oko Brijuna – izdavaja se povijesna i iznimna prirodna ljepota otočja no regata je atraktivna i zbog jedriličarskih uvjeta, promjene uvjeta vjetra kroz pu luku, fažanski kanal i NP Brijuna - poručuju organizatori..

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.