2 min. čitanja

BRIJUNI 14 otoka, otočića i hridi čine mali raj na Zemlji

BRIJUNI 14 otoka, otočića i hridi čine mali raj na Zemlji
Foto: Renco Kosinožić

BRIJUNI - Podmorje Brijuna obiluje različitim staništima i brojnim vrstama, a osobito se pazi na očuvanje plemenite periske. Na kopnu se pak nalazi druga najveća kolonija morskog vranca na Jadranu.

Do Brijuna se stiže iz Fažane odakle brodovi vode na Veliki Brijun, najveći i najpoznatiji otok u skupini. No, mnoštvo je skrivenih bisera koji svakako zaslužuju pažnju posjetitelja.

Ima se i što oploviti jer od ukupne površine Nacionalnog parka, koji iznosi 3395 ha, morski dio je oko 80 posto. Stoga ovdje kažu da je podmorje njihova najveća vrijednost.

Pažnju privlači otok Obljak. Na samoj obali drevna je peć za vapno, a vegetacija skriva ostatke kuća jer je još početkom 20. stoljeća otok bio nastanjen. No, biologinja Martina Hervat, viša stručna suradnica za zaštitu prirode u NP Brijuni, uočila je nešto prema čemu je otočje jedinstveno - morske vrance.

Brijuni imaju drugu najveću koloniju tih ptica na Jadranu.

More je plitko kao i u cijelom sjevernom Jadranu. Najveća je dubina 50 metara. No podmorje Brijuna obiluje različitim staništima i brojnim vrstama. Maštu najviše golicaju velika jata orada, pica i šaraga. Djelatnici parka goleme napore ulažu u očuvanje plemenite periske koja na području Mediterana odumire.

Ta se zajednica itekako čuva pa je u vodama Nacionalnog parka zabranjeno ribarenje, zaustavljanje, sidrenje. HRT-ova ekipa imala je svojevrsnu ekskluzivu pa su pristali uz Madonu ili Pusti otok. Jedni su od rijetkih koji su kročili na otočić.

Mnogo je toga u 40 godina postojanja Nacionalnog parka istraženo i očuvano. Nažalost, današnjica donosi neke nove izazove poput klimatskih promjena. U vode parka stižu nove, često invazivne vrste riba, a broj se nekih postojećih morskih organizama smanjuje.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Na Brijunima uspješno završen projekt kojim je smanjen trend opadanja bioraznolikosti | | Morski HR
Dva projekata iz programa transnacionalne suradnje Interreg MEDITERAN 2014. -2020. - MPA NETWORKS i MPA ENGAGE s današnjim danom privode se kraju, javljaju iz Nacionalnog parka Brijuni. -
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.