Braut: HEP će snositi troškove čišćenja obale u Kostreni

Zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut rekao je da je u studenome istjecanjem loživog ulja u more u Kostreni kod Termoelektrane Rijeka nastala znatna šteta, da je obavljen dio sanacije, a HEP je potpisao sporazum po kojem će snositi sve troškove čišćenja obale.

Braut je ovo rekao odgovarajući na pitanja na redovitoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi.

- Sanacija nije dovršena, do ekološkog incidenta je došlo zbog istjecanja neodređene količine loživog ulja u more u Kostreni. Reakcija je bila promptna, iz Termoelektrane Rijeka je obaviješten Županijski operativni centar za sprječavanje zagađenja na moru. Nakon toga su na teren izašle operativne snage Dezinsekcije i odmah počele sa sanacijom štete - rekao je Braut.

Istaknuo je kako je šteta bila znatna, pogotovo na prvoj plaži Perilu, te da je dio sanacije koji se odnosi na pranje obale odrađen, a očekuje se i zamjena šljunka.

- Što se tiče troškova sanacije, prije mjesec dana potpisan je trojni sporazum između Primorsko-goranske županije, HEP-a i Dezinsekcije, u kojem je HEP izričito priznao odgovornost za zagađenje i ugovoreno je da će Dezinsekcija postupati po naredbama Županijskog operativnog centra, koji je nadležan za to što i kako treba očistiti, a da će sve troškove čišćenja zagađenja snositi izravno HEP - rekao je Braut.

Dodao je da je ostao još jedan dio onečišćenja na području Liburnije, za koji, rekao je, vjeruju da je iz istog izvora, a i na tom dijelu čišćenje je u tijeku.

Rekao je da za čišćenje tog dijela nije plaćen nijedan račun jer se još čeka analiza uzoraka loživog ulja, koja se obavlja u Centru za forenzička ispitivanja Ivan Vučetić u Zagrebu. Dodao je kako ima informaciju da je analiza gotova i da se piše nalaz te da će izvještaj biti dostavljen ovoga tjedna.

- Nakon što se vidi radi li se o istom gorivu ili ne, slijedi isti postupak sklapanja sporazuma s HEP-om o plaćanju sanacije zagađenih dijelova obale, dodao je.

- U iščekivanju smo rezultata te analize, no s obzirom na vremenski okvir, vremenske uvjete i vizualni pregled tvari kojima je onečišćena obala, poprilično smo sigurni da je izvor isti - zaključio je Braut.

More u području industrijske zone Urinja, u blizini Termoelektrane Rijeka onečišćeno je lani u studenome zbog istjecanja loživog ulja.

Onečišćeno je područje od Termoelektrane Rijeka prema zapadu, a onečišćenje i masne mrlje bile su vidljive i na plažama. Lučka kapetanija je tu angažirala tvrtku za sprječavanje i uklanjanje onečišćenja mora te su postavljene plutajuće upijajuće brane, a iz Termoelektrane Rijeka angažirane su još dvije tvrtke čiji su djelatnici očistili uži perimetar industrijskog postrojenja.

Iz HEP-a su prošlog tjedna potvrdili da je pokrenuto ispitivanje pogona Termoelektrane Rijeka radi puštanja u pogon te termoelektrane za potrebe osiguranja stabilnosti hrvatskog elektroenergetskog sustava u slučaju kriznog stanja, prenosi HRT.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

ZAGAĐENJE KOD URINJA Lož ulje istječe u more, u tijeku akcija uklanjanja!
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o površinskom onečišćenju mora, uslijed istjecanja lož ulja u području industrijske zone Urinj. Dojava o onečišćenju u MRCC Rijeka zaprimlje…
Nakon izlijevanja mazuta kod Ližnjana znanstvenici objasnili što nafta u moru čini živom svijetu Jadrana
Biolozi i ihtiolozi iz Aquariuma u Puli su nakon nedavnog izlijevanja mazuta u more kod Ližnjana, detaljno objasnili što ugljikovodici u moru mogu učiniti živom svijetu. Po prvi put smo svjedoci izlijevanju nafte na našem području, to jest, na jugoistočnoj obali Istre (Ližnjan). Poput šumskih požar…