2 min. čitanja

Brač je jedan od samo tri otoka u Hrvatskoj s aerodromom

Brač je jedan od samo tri otoka u Hrvatskoj s aerodromom
Foto: Anna Hero

Riječki aerodrom na Krku, Lošinj i Brač jedini su otoci u Hrvatskoj koji imaju aerodrom. Onaj na Braču najmlađi je i iz godine u godinu interes domaćih i stranih gostiju za njim raste. Pet posto gostiju smještenih u hotelskom smještaju upravo su avioturisti koji i u velikom broju na omiljene lokacije na Braču stižu privatnim avionima.

Osim jednom od najljepših plaža na svijetu, Brač se može pohvaliti i da je jedan od tri otoka u Hrvatskoj s aerodromom. Proširena uzletno sletna staza prima avione do 150 sjedaćih mjesta a pristanište je i brojnih privatnih zrakoplova.

Nova zgrada terminala postala je tijesna jer je potražnja iz godine u godinu sve veća. Zbog toga se planira i proširenje, a ove se sezone očekuje i rušenje turističkih brojki iz 2019. godine.

– Aplicirali smo za rekonstrukciju ove postojeće putničke zgrade i na produljenje uzletno sletne staze do 2400 metara. Kad govorimo o broju zrakoplova u odnosu na prošle godine, imali smo do ovog datuma negdje 330 zrakoplova a ove godine smo već na 400 zrakoplova – govori službenica zračne luke.

Da je potražnja za bračkim aerodromom iz godine u godinu sve veća pokazuje i podatak da su 50 posto turista smještenih u hotelima, aviogosti.

– Planiramo i cilj nam je što veća suradnja s našim otočkim aerodromom i nastojanja uvođenja novih, dodatnih linija. Bilo bi zanimljivo imati akciju naziva ‘kava na supetarskoj rivi’ – govori službenica zračne luke.

Građani, mještani pak misle da aerodrom znači jako puno za njihov otok, i da ga treba produžiti i proširiti te u svakom pogledu poboljšati jer je Brač “najlipši otok na svitu”.

– Neka nam dolaze ljudi iz cijeloga svijeta. Neka pune otok, neka ga posjećuju i neka od toga živimo kako Bog zapovijeda – kazuje jedan mještanin Brača.

– Vozi za Zagreb i za Beč, krenulo je i za Milano i to je za Bol i Brač odlično – dodaje drugi mještanin za N1.

Odlično bi bilo kad bi se zračno povezalo još više hrvatskih otoka, kako za državnu blagajnu, tako i za sve one koji od turizma žive.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.