2 min. čitanja

Božinović potvrdio: Od 1. rujna otvaraju se zatvoreni dijelove kafića

Božinović potvrdio: Od 1. rujna otvaraju se zatvoreni dijelove kafića
Foto: Vlada RH

Na redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog Stožera civilne zaštite najavljeno je otvaranje zatvorenih dijelova kafića od 1. rujna te produženje covid-potvrda, ali još se ne zna na koji period.

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je da Stožer nije na tragu mijenjanja epidemioloških mjera niti namjerava biti naročito restriktivan kao što nije bio ni dosad.

– Nakon 18 mjeseci svakodnevnog komuniciranja svega što je vezano za pandemiju mislim da nema nikoga da ne zna elementarno što je bitno za zaštitu od zaraze – kazao je Božinović dodajući kako se nada da će Hrvatska ostati narančasta u službenoj objavi ECDC-a.

Božinović je kazao da će radno vrijeme barova ostati do ponoći, ali i da nisu još definirani svi detalji mjera oko otvaranja unutrašnjosti kafića, pa ni disko klubova.

– Polazište je da je virus tu i da ga se nećemo riješiti dok ne postignemo puno veću procijepljenost, a dok se to ne dogodi, moramo naučiti živjeti s njim i potrebna nam je veća osobna odgovornost. Teško je zamisliti da itko u Hrvatskoj više ne zna one elementarne stvari i o virusu, ali i o tome kako se zaštititi – rekao je Božinović.

Ponovio je o kojim se mjerama radi, održavanju osobne higijene, izbjegavanje bliskih kontakata, prozračivanje prostora u kojemu se boravi.

– Ono što su nas nekada plašili s propuhom, sad je svakih 10-15 minuta dobro napraviti propuh, jer se raspršuje aerosol – rekao je Božinović.

– Da, planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji u ovom trenutku spadaju u tu kategoriju i to već od 1. rujna, dakle od sljedećeg tjedna. Naravno, uz preporuke koje će izraditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo rekao je Božinović.

Božinović je na konferenciji kazao da su interijeri kafića bili zatvoreni pored ostalog i zbog velikog broja turista i velikog broja ljudi koji su bili angažirani u sezoni na nadzoru mjera, ali da su istek sezone, stanje procijepljenosti i drugi parametri otvorili mogućnost da se kafićima dopusti i rad unutra.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema novoj koronakarti, cijela Hrvatska je u narančastom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.