2 min. čitanja

Bolje veze prema udaljenim otocima: Za godinu dana novi trajektni pristan na otoku Kapriju

Bolje veze prema udaljenim otocima: Za godinu dana novi trajektni pristan na otoku Kapriju
Foto: ŽLU ŠK

KAPRIJE/ŠIBENIK – Lučka uprava Šibensko-kninske županije provodi projekt izgradnje novog trajektnog pristana na Kapriju vrijedan više od 24 milijuna kuna. Izgradnja luke će omogućiti korištenje trajekata dubljeg gaza, otpornijih na lošije vremenske uvjete i bolju povezanost otoka s kopnom.

Protekla dva mjeseca su intenzivirani pripremni radovi organizacije gradilišta za početak građevinskih radova na izgradnji novog trajektnog pristana u luci Kaprije.

Potpisan je ugovor s izvođačem Zajednicom ponuditelja AQUA MONT SERVICE d.o.o. Beograd i AQUA MONT SERVICE d.o.o. Split, izvršen je postupak uvođenja izvođača u posao i primopredaja gradilišta.

Početak zemljanih radova i dolazak teške mehanizacije na Kaprije se očekuje početkom iduće godine. Ukupna vrijednost građevinskih radova iznosi 22 milijuna kuna, a rok za završetak radova je godina dana. Novi trajektni pristan duljine 55 m i širine 6,0 m, s manipulativnim platoom površine 2.300 m2 gradi se u sklopu projekta „Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije” kojega provodi Lučka uprava Šibensko-kninske županije.

Tlocrt pristana – Foto: ŽLU ŠK

Izvođači izabrani tek na petom javnom pozivu

Iako je na početnoj konferenciji projekta završetak radova na gradnji pristana najavljen za lipanj ove godine procedura javne nabave i odabira izvođača neočekivano se otegla. Naime, tek na petom javnom pozivu posao građenja je povjeren zajednici ponuditelja AQUA MONT SERVICE d.o.o. Beograd i AQUA MONT SERVICE d.o.o. za usluge, Split.

Trajektni pristan na Kapriju biti će sagrađen na lokaciji 700 m izvan središta mjesta kako bi se osigurale dubine po trasi gata od minimalno 5,0 m, što omogućuje korištenje trajekata dubljeg gaza, stabilnijih i otpornijih na vremenske nepogode, a što će značajno smanjiti broj otkazanih linija i za otok Žirje.

Prikaz luke u Kapriju – Foto: ŽLU ŠK

Izgradnjom trajektnog pristana izvan središta mjesta smanjiti će se prometno zagušenje i gužve u području luke i središta mjesta. Ujedno se smanjuje razina buke u središtu mjesta i zadržava mirna pješačka zona unutar koje se nalaze plaže, ugostiteljski objekti, kulturni i drugi sadržaji.

Projekt „Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije” sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda, a provodi Lučka uprava Šibensko-kninske županije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 24.072.345,21 HRK. Ukupno trajanje projekta je 42 mjeseca.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.