3 min. čitanja

Bogat će biti program 75. Dubrovačkih ljetnih igara

Bogat će biti program 75. Dubrovačkih ljetnih igara
Foto: HTV Screenshot

DUBROVNIK - Tri velike dramske premijere te gostovanja sopranistice Sonye Yoncheve, tenora Josepha Calleje i violinista Renauda Capuçona vrhunci su programa 75. Dubrovačkih ljetnih igara, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare održanoj u Festivalskoj palači u Dubrovniku.

Festival će se održati tradicionalno od 10. srpnja do 25. kolovoza na različitim ambijentalnim lokacijama grada, a tijekom 47 festivalskih dana publici će se predstaviti više od 60 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Program su predstavili umjetnička ravnateljica Martina Filjak, ravnateljica dramskog programa Senka Bulić, pomoćnik umjetničke ravnateljice za produkciju Marin Kaporelo i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

Dramski program čine tri velike premijere te po tri gostujuće i reprizne predstave. Koprodukcijsku predstavu Dubrovačkih ljetnih igara i kazališta Marina Držića, kultnu "Kafetariju" Carla Goldonija u prijevodu i adaptaciji na dubrovački govor Frana Čale, na pozornicu na Držićevoj poljani postavit će redatelj Paolo Tišljarić.

Festivalski dramski ansambl premijerno će izvesti dvije predstave. "Ekvinocijo" Ive Vojnovića u režiji Krešimira Dolenčića igrat će se na novoj festivalskoj lokaciji u Posatu, a Shakespeareova "Oluja" u režiji slovenskog redatelja Vite Taufera bit će uprizorena na otoku Lokrumu.

Varaždinski HNK gostovat će s predstavom "Čekajući Oresta" u režiji Livije Pandur, zagrebački HNK izvest će baletnu viziju Shakespeareova "Hamleta" redatelja i koreografa Lea Mujića, a glazbeno scensko djelo Marina Držića "Hekuba", kojim se festival priključuje obilježavanju 45. obljetnice upisa Starog grada Dubrovnika na UNESCO-OV Popis svjetske baštine, izvest će Ansambl Dialogos i Katarina Livljanić.

Glazbeni dio programa otvorit će Jordi Savall s ansamblom Hesprion XXI, a zatvorit će ga Opera gala koncert ponajboljih opernih arija na kojemu će nastupit jedna od najvećih opernih zvijezda današnjice, sopranistica Sonya Yoncheva, tenor Joseph Calleja i bas Ante Jerkunica, uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ivana Repušića.

Na Igrama će se predstaviti i francuski violinist Renaud Capuçon te kontratenor Max Emanuel Cencić koji će nastupiti uz grčki ansambl Latinitas Nostra.

Nastupit će i ansambl Antiphonus s gitaristom Petritom Çekuom, tenor Krešimir Špicer uz klavirista Lovru Marušića, Papandopulo kvartet, pijanistica Marija Grazio i violist Marko Genero, Zagrebački kvartet i pijanist Ivan Krpan, ansambl Bach Consort Wien, kvartet Arod i pijanist Pierre-Laurent Aimard.

Dubrovački simfonijski orkestar održat će koncert pod vodstvom maestra Ivana Huta te nastupiti s violončelisticom Monikom Leskovar pod ravnanjem Sebastiana Lang-Lessinga i s gitaristom Pablom Sáinz-Villegasom uz ravnanje Valentina Egela.

U sklopu ciklusa World Musica i Jazza nastupit će Svjetski jazz orkestar glazbenih mladeži pod umjetničkim vodstvom Luisa Bonille, Cristina Aguilera Flamenco Trio, dubrovački doajen šansone Ibrica Jusić, a svoje mjesto na programu pronaći će i etnomuzikološki autorski projekt Dine Bušić i Melite Ivković naziva Bërbili (Slavuj) zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa.

Glazbeni program u Dvoru završit će donacijskim koncertom Mladi za mlade, koji će predvoditi pijanist Jan Niković i gitarist Lovro Peretić uz komorne sastave Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Folklorna baština i nekoliko izložbi

Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici će predstaviti Folklorni ansambl Linđo i Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Tijekom igara održat će se izložbe fotografkinje Mare Bratoš, akademskog slikara Tonija Franovića, slikara i kipara Josipa Ivanovića te izložba Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća nastala u suradnji Igara s Umjetničkom galerijom Dubrovnik.

Proračun 75. Dubrovačkih ljetnih igara, iznosi 2 milijuna eura, od čega je nešto više od 30 posto vlastitih sredstava, a realizaciju programa omogućili su i Ministarstvo kulture i medija, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županiju te sponzori, prenosi Radio Dubrovnik.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.