3 min. čitanja

Bliži se prodaja većinskog poslovnog udjela u pulskom škveru - Bivši radnici bi mogli namiriti sva svoja potraživanja

Bliži se prodaja većinskog poslovnog udjela u pulskom škveru - Bivši radnici bi mogli namiriti sva svoja potraživanja
Foto: Uljanik

RIJEKA – Bliži se raspis tendera za prodaju većinskog poslovnog udjela u pulskom škveru Uljanik Brodogradnja 1856. Stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta Loris Rak kaže da ima interesa kod potencijalnih ulagača, kako domaćih, tako i inozemnih.

U ovom je trenutku ipak prerano ocjenjivati ozbiljnost tih iskaza i upuštati se u prognoze jer se o tome može relevantnije govoriti tek kad se uđe u fazu davanja obvezujućih ponuda. A dotad, trajat će još jedno određeno vrijeme. Možda tek mjesec ili dva, možda i dulje, ovisno o tome koliko potencijalni ulagač smatra da vrijedi i spreman je platiti da dođe do tih, blizu 55 posto udjela u pulskom brodogradilištu.

Kako od stečajnog upravitelja doznaje Novi list, trenutačno se 'peglaju' zadnji detalji iz tender dokumentacije, a s obzirom na to da se radi o imovini velike vrijednosti, cijeli će se materijal još jednom staviti pred Skupštinu vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju. Prema najavama Lorisa Raka, to bi se trebalo dogoditi tijekom prve polovine listopada nakon čega bi se krenulo u raspis tendera.

Loris Rak napominje da će se prema onim gospodarskim subjektima za koje se ocjenjuje da bi mogli imati interesa da uđu u vlasništvo nad pulskim brodogradilištem ići s obavijesnim pozivima, a o kojim je tvrtkama riječ, također bi se trebalo više saznati na skorašnjoj Skupštini vjerovnika.

Procijenjeno je da 54,77 posto udjela u novom pulskom škveru danas vrijedi 208,3 milijuna kuna

Prodaja većinskog poslovnog udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 priprema se već duže vrijeme, a za potrebe unovčenja ove imovine iz stečajne mase Uljanik brodogradilišta napravljen je i poseban elaborat u kojem je procijenjeno da 54,77 posto udjela u novom pulskom škveru danas vrijedi 208,3 milijuna kuna. To je oko 60 posto iznad nominalne vrijednosti i iznosa s kojim je Uljanik brodogradilište u stečaju, prije nešto manje od dvije godine, dokapitalizirao Uljanik Brodogradnju 1856. Cijeli koncept nastavka brodograđevne djelatnosti u Puli zasnovan je na ideji da se šansa pruži tvrtki potpuno neopterećenoj starim dubiozama što je podržano u Banskim dvorima.

Taj se proces operacionalizirao na način da je nekadašnje Uljanik brodogradilište, koje je u proljeće 2019. godine završilo u stečaju, prenijelo sve pokretnine, zapravo sve ono što čini brodogradilište na pulskom Arsenalu – od dizalica, postrojenja, radnih strojeva, vozila, raznih uređaja i inventarne opreme – u temeljni kapital nove tvrtke. Ta imovina bila je procijenjena na iznos od 133,6 milijuna kuna, dok je država, kao razlučni vjerovnik, Uljanik Brodogradnju 1856 dokapitalizirala s preostalim vrijednim pokretninama na kojima su bile upisane hipoteke, i to u iznosu od 102 milijuna kuna.

Kao temeljni kapital svoj je ulog unio i Uljanik u stečaju, prijenosom koncesije na novo društvo.

Namirenje tražbina radnika

Bivši radnici Uljanik brodogradilišta u stečaju na dobrom su putu da namire svoja potraživanja, moguće čak i u cijelosti. Sav novac koji se bude dobio od prodaje većinskog vlasništva u Uljanik Brodogradnji 1856 ide za namirenje radničkih tražbina, čija se ukupna potraživanja penju na 170 milijuna kuna, a u dosadašnjem je stečajnom postupku namireno desetak posto, drugim riječima preostalo je još za isplatiti nešto manje od 150 milijuna kuna.

Odluka tržišta

Uljanik Brodogradnja 1856, koji vodi bivši uljanikovac Samir Hadžić, raspolaže s temeljnim kapitalom od 244 milijuna kuna, u kojem većinski udjel ima Uljanik brodogradilište u stečaju, dok država raspolaže s oko četrdesetak posto. Manje poslovne udjele od po nekoliko postotaka u Uljanik Brodogradnji 1856 imaju još i UTP-Uljanik tehnički plinovi te još dvije tvrtke kojima je matični Uljanik u stečaju u međuvremenu prodao svojih par postotaka poslovnog udjela.

Zadnju riječ oko toga koliko vrijedi većinski udjel u Uljanik Brodogradnji 1856 ipak će dati tržište.

Prema odluci Skupštine vjerovnika Uljanik brodogradilišta iz srpnja ove godine, stečajni upravitelj ima mandat da, ukoliko se ne nađe kupac u prvom pokušaju, oglasi još dva kruga prodaje s umanjenjem početne cijene od po 10 posto po svakom krugu, drugim riječima da oglašava prodaju većinskog udjelničkog paketa do početnih 166 milijuna kuna.

Ne nađe li se ni tada kupac, Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju naknado će odlučiti o eventualnoj promjeni uvjeta i načina unovčenja, piše Novi list.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.