1 min. čitanja

BIT ĆE VRUĆE Stiže toplinski val - evo gdje i kada će najjače "pržiti!"

BIT ĆE VRUĆE Stiže toplinski val - evo gdje i kada će najjače "pržiti!"
Foto: Wetternzentrale.de

Prognoze "vrište" da nam stiže prvi pravi ovodogišnji toplinski val kojem se vrhunac očekuje sredinom tjedna.

Sutra temperature idu do 33 stupnja, a tople će biti i noći. Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za toplinske valove. Izgleda da se pravo zagrijavanje očekuje od četvrtka koji je i prvi dan za koji DHMZ izdaje ozbiljno upozorenje. Umjerena opasnost vrijedi za gotovo sve dijelove zemlje.

No znatno gore bit će u petak kada je za većinu Hrvatske proglašena velika opasnost od toplinskog vala. Jedina regija uz more pošteđena najvećih vrućina biti će ona riječka, piše Severe Weather .

Predviđa se da će se temperature popeti od srednjih do viših 30 stupnjeva u mnogim zemljama i potencijalno bi mogle prijeći granicu od 40 stupnjeva Celzijevih i to po prvi put ovog ljeta. Na žalost, najveće se temperaturne anomalije predviđaju baš za srednju Europu i Balkanski poluotok.

Toplinska kupola

Kako je ranije objasnio meteorolog N1 Bojan Lipovšćak, toplinska kupola je meteorološki fenomen koji se javlja kada dolazi do značajnog i dugotrajnog porasta temperature zraka na određenom području. Kupola je stacionarno područje visokog tlaka koje zadržava topli zrak iznad određenog područja.

Karakteristike vremena povezane s toplinskom kupolom su ujedno i karakteristike toplinskog vala - visoke temperature, suho vrijeme i dugotrajnost. 

Raspored toplog i hladnog zraka u okviru toplinske kupole je takav da se topao zrak akumulira u nižim slojevima atmosfere, obično uz tlo i bliže površini, dok se hladni zrak gura prema višim slojevima atmosfere.

Hladan zrak na vrhu kupole giba se u smjeru kazaljke na satu – anticiklonalno i spušta se prema tlu, spuštanjem se komprimira – dolazi na viši tlak i grije se, na taj način se na vrhu toplinske kupole (cca 200 hPa ili na visini iznad 12.000 m) formira poklopac toplog zraka, u našim krajevima nazvali bi ga “pekom” ili “sačem”. Ne odviše ugodna situacija!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.